Helyesírási verseny Gerencsér Attila emlékére


2017-03-23 19:57:16  | cikk: Babos Petra  | Gerencsér Attila 1934. október 11-én született Kecskeméten. Pedagógus családban nevelkedett. 1992. március 22-én halt meg. Az egykori híres pápai magyartanár tiszteletére immáron hagyományosan, több mint húsz éve szervezik meg a helyesírási versenyt.
Az ötödik és hatodik osztályosok számára meghirdetett megmérettetésnek az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola adott otthont. A helyesírási vetélkedőn 10 iskola 20 diákja képviseltette magát Pápáról és a környékről.
A megjelenteket Heizer Zoltánné igazgatónő köszöntötte
Kovács Tiborné magyartanár elmondta, a verseny rendkívül népszerű a diákok körében, hiszen évről-évre növekedik a jelentkezők száma. A megmérettetés első részében egy tollbamondással, majd egy feladatlappal kell megbirkózniuk a tanulóknak, amelyben különböző nyelvtani szabályokra kérdeznek rá, természetesen olyanokra, amelyek a tananyagra épülnek, de többnyire problémás, sokaknak nehézséget okozó példákra.
-Gerencsér Attila 36 évig tanított iskolánkban magyar nyelvet – és irodalmat, történelmet, valamint eszperantó nyelvet is. Emberi magatartása, munkához és a közösséghez való viszonya példaértékű volt. Egy 1988-ból való, róla szóló véleményben olvasható: ”Segítőkészsége határtalan. Az iskolavezetéssel és kollégáival való kapcsolata közvetlen, jó. Szakmai tudásáról, alaposságáról csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni.”- tudtuk meg Kovács Tibornétól, aki hozzáfűzte, hat évig dolgozott együtt Gerencsér Attilával, aki szigorú volt, de következetes is, tanítványai biztos nyelvtani ismeretekkel, pontos tudással hagyták el az általános iskolát.
Az értékelésnél figyelembe vették az írás külalakját is. A gyerekek teljesítményét a felkészítő tanárokból álló zsűri bírálta el. A verseny végén a résztvevők emléklapot kaptak, a helyezettek pedig oklevelet és könyvutalványt. A Gerencsér Attila városi-területi verseny 7. és 8. évfolyamosainak megmérettetése a jövő héten, vagyis március 29-én lesz a Tarczy Lajos Általános Iskolában.

Képek:

5. évf.
1. Kovács Bálint Erkel
2. Tálos Ella Weöres
3. Zábrák Máté Pápakovácsi

6. évf.
1. Stankovics Luca Erkel
2. Hauber Henrik Szent István 
3. Ruzsás Eszter Tarczy

Legszebb külalak:
5. évf. Tálos Ella Weöres
6. évf. Papp Tamás Pápakovácsi
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!