Kovács János stációi


2017-04-18 15:23:14  | cikk: ha  | 
Magyarországon a becslések szerint közel egymillió alkoholista él, szinte nincs család, amelyik ne lenne érintett. Bár az alkoholfogyasztás mindennapi jelenség, az alkoholizmus mégis tabutéma a közbeszédben. Ezért döntött úgy a A RÉV Színházi Nevelési Társulat új komplex programjában, hogy művészeti eszközök segítségével feltörik ezt a tabut, és lehetőséget adnak a középiskolások számára, hogy színházi formák és drámás módszerek segítségével közösen gondolkodhassanak az alkoholfogyasztás okairól és következményeiről. A pápai diákok kamaraelőadásokon lehettek részesei az előadásnak és az ahhoz kapcsolódó drámamunkának.

A szereplőket is kérdezhették a nézők

Az interaktív színházi játék bemutatja egy átlagos család, Kovácsék mindennapjait: az alkoholista apa, az édesanya, aki tűr, mert szeret, és a két fiú. Az egyik sikeres pályát fut be, azt csinálja, amit szeret, időnként hazalátogat, s bántja, amit lát. A másik, Janó, egy buliban kóstol bele a piába, akkor hirtelenjében laza, vidám lesz, szerelmet vall és jól érzi magát. Ez volt az első lépés azon az úton, ahol aztán úgy tűnt, nincs megállás. Először csak azért ivott, hogy jobb kedve legyen, később pedig azért, hogy egyáltalán legyen kedve valamihez.

Az előadás sok kérdést felvet, például, hogy mit tehetnek a barátok, ki miért iszik, mik a következmények és vajon van-e kiút. A diákcsoportok életkortól, mentalitástól függően reagáltak a témára, a játékot több alkalommal is megállítottak a szereplők, hogy az adott helyzetről beszélgessenek a fiatalokkal. A Kovács János felnövekedése és bukása 14 stációban elmesélve című előadás kérdéseket vet fel, válaszokat keres, segít gondolkodni azon, hogy vajon az egymást követő teli poharak mit adnak hozzá és mit vesznek el a személyiséghez/től.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!