A Kossuth-emlékévhez kapcsolódott a járási történelemverseny


2017-05-10 19:13:20  | cikk: Babos Petra  | A Tarczy Lajos Általános Iskolában ma délután tizedik alkalommal szervezték meg a híres latin közmondás – Historia est magistra vitae – jegyében született járási történelem verseny, melyen idén 39 diák mérte össze tudását, zömmel ötödik és hatodik osztályosok, a város és a környék iskoláiból.
A szép számban megjelenteket Venczel Csaba iskolaigazgató köszöntötte, aki mint mondta, idei versenyükkel kívántak csatlakozni a Kossuth Emlékprojekthez. 2017-ben ünnepeljük Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215. évfordulóját, Pápa város díszpolgárrá választásának 130. évfordulóját, a pápai Kossuth utca névadásának 125. és a Kossuth-portré felavatásának 15. évfordulóját.
A versenyt Venczel Csaba nyitotta meg
-Ezen jeles alkalmakból a résztvevő tanulókat előzetes kutató munkára hívtuk, ahol a feladat az volt, hogy mutassák be lakóhelyükön vagy környékükön található Kossuthhoz kapcsolódó emlékeket, emlékhelyeket. A versenyzők iskolánként egy közös munkával készültek, melyek hozzájárultak ismereteik bővítéséhez, szűkebb környezetünk jobb megismeréséhez. Nagy örömünkre tartalmas és igényes munkák születtek – tudtuk meg az igazgatótól.
Évről évre az a szervezők célja, hogy a történelem iránt érdeklődő, tehetséges diákok számára játékos, változatos, ugyanakkor tartalmas feladatokon, feladványokon keresztül élővé tegyék az iskolai keretek között elsajátított tananyagot és lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a tanulók számot adhassanak a tanév folyamán megszerzett tudásukról. A verseny fontos feladatának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének elősegítését, a magyar és az egyetemes történelemmel kapcsolatos ismeretek rendszerezését, valamint a járás iskolái közötti kapcsolat ápolását – emelte ki Venczel Csaba.
A verseny az előző évekhez hasonlóan most is egy írásbeli fordulóból állt. Az évfolyamok külön kategóriában versenyeztek, saját tananyagukból. A kitöltött feladatlapokat a felkészítő tanárokból álló zsűri javította.
A feladatsort a Tarczy-iskola két történelem szakos tanára, Rostáné Horváth Ida és Bendes-Szűr Anett állította össze.
A legjobbak értékes könyvjutalomban részesültek.

Képek:

Eredmények:
5. o.

I. Kovács Bálint, Erkel Ferenc, Pápa Felkészítő: Csákvári Regina

II. Kiss Dániel, Kastély Német Nemzetiségi, Pápakovácsi Felkészítő: Orbánné Nagy Zsuzsanna

III. Tálos Ella, Weöres Sándor, Pápa Felkészítő: Csákvári Regina

6. o.

I. Hauber Henrik, Szent István, Pápa Felkészítő: Némethné Szabó Ottília

II. Érsek Alexandra, Tarczy Lajos, Pápa Felkészítő: Rostáné Horváth Ida

III. Molnár Ignác, Kastély Német Nemzetiségi, Pápa Felkészítő: Orbánné Nagy Zsuzsanna

7. o.

I. Nagy Ákos, Erkel Ferenc, Pápa Felkészítő: Nagyné Váradi Izabella

II. Molnár Bálint, Erkel Ferenc, Pápa Felkészítő: Nagyné Váradi Izabella

III. Horváth Ármin, Tarczy Lajos, Pápa Felkészítő: Bendes-Szür Anett

8. o.

I. Salakta Olivér, Tarczy Lajos, Pápa Felkészítő: Rostáné Horváth Ida

II. Schuszter Tamás, Szent István, Pápa Felkészítő: Némethné Szabó Ottilia

III. Nagy Olivér, Tarczy Lajos, Pápa Felkészítő: Rostáné Horváth Ida

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-06-09 11:25:35

Évadzáró koncert meglepetésekkel


2018-03-11 01:23:57

Kásler Miklós professzor tartott előadást Pápán


2018-05-15 20:25:13

A család szerepe az Ószövetségben


2018-05-21 22:23:02

Krisztusi család legyetek! VIII. Ökumenikus Nap Pápán