Kaszap Istvánról a KÉSZ-ben


2017-05-12 15:58:38  | cikk: Babos Petra  | Spányi Antal székesfehérvári püspök tartott előadást Kaszap István szentté avatásának jelenlegi állásáról a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportjának soron következő összejövetelén a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
Spányi Antaltól megtudtuk, nagy örömmel vállalta a felkérést, hogy előadást tartson Kaszap Istvánról.
-Kaszap Istvánról mindig szívesen beszélek, hiszen ő a mai fiatalságnak akár példaképe is lehetne. Ha rá emlékezünk, tőle sokat tanulhatunk. Kaszap István mélyen vallásos családba született Székesfehérvárott 1916-ban. Szerzetesi életre vágyott, de kételkedett önmagában, hogy vajon méltó lesz-e a papi hivatásra. Sokat imádkozott és végül a jezsuita rendet választotta. 1934. július 31-én kezdte meg szerzetesi életét a budai Manrézában. Hamarosan ismeretlen és furcsa betegség támadta meg. Tályogok és sebek keletkeztek a testén. Többször megoperálták, fájdalmas kezeléseket kapott, de nem tudtak rajta segíteni. Nagy bánatára el kellett hagynia a Manrézát. Nem sikerült megvalósítani álmát, hogy jezsuita szerzetes legyen. 1935. december 17-én hunyt el szülővárosában – mondta Spányi Antal, aki hozzáfűzte, halálakor Kaszap István azt üzenete szeretteinek, ne sírjatok, mennyei születésnap ez.
Spányi Antal előadása közben
-A hitnek egy csodálatos példáját mutatta, a lelkierő kivételes nagyságát ragyogtatja elénk, amire nagy szüksége van az embereknek. Túlságosan könnyen feladjuk az elveinket, eszméinket, pedig ezzel nem megy előbbre a világ, nem találunk békét és nem érünk célba. Kaszap István tehát példa lehet mindannyiunknak – tette hozzá a püspök, akitől megtudtuk, Kaszap István halála után életszentségének híre nagyon hamar elterjedt. A székesfehérvári püspök kezdeményezésére megkezdődött a boldoggá és szentté avatási eljárás, aminek egy része 1947-ig le is zajlott, a politikai helyzet alakulása miatt azonban félbeszakadt. Az ügy jelenleg Rómában van. Kaszap István tisztelete továbbra is élő maradt az egyházmegyében és azon túl is, a Prohászka templom mellett található sírját körülveszi a sok száz köszönő és hálaadó tábla, közük külföldieké is. Sírjánál mindig vannak friss virágok, égnek a gyertyák.
Spányi Antal szerint Kaszap Istvánnak nagy kultusza van, a magyar szentek közül talán a legnagyobb.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-05-11 22:59:43

Elkezdődött a néptáncosok találkozója


2018-06-05 23:09:25

A Nyolcadik utcában folytatódik a járdafelújítás


2018-02-20 19:07:40

Pro Publico-díjat kapott Gerhard Hofmann


2018-06-08 22:30:25

Készül a kiegyenlítő betonréteg a Jókai utcán