Táncoljatok! - Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pápán


2017-05-14 13:30:07  | cikk: ha  | 
Kinek miért fontos a tánc? - erre a kérdésre sokféle választ kaphatunk. Egy ilyen a válasz a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Táncoljatok - táncosok a táncról című előadása. A produkció alkotói maguk a társulat tagjai, akik 2015-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásra. Az előadás rendezője Gábos Endre, ő szerkesztette meg az egységes színpadi produkciót. A különböző tájegységek táncai az együttes tagjainak koreográfiái szerint kerültek a műsorba, így a legtöbb hargitás táncos kivette a részét az alkotási folyamatból.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes magyarországi turnén van, az első fellépésük május 12-én Budapesten a Millenáris Parkban volt, a III. Székely Fesztiválon. Innen Pápára indult a csoport, május 13-án léptek fel városunkban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. A színházterem megtelt az alkalomra.


"A tánccal az ember az igazat mondja el, ez az őszinteség művészete" - mondta a színpadon Kelemen Szilveszter, hisz az előadás tulajdonképp irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített műsor, melyet természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthattak nézők.


A néptánckedvelő helyi közönség vastapssal köszönte meg az előadást. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fellép még Alsónémediben, Budapesten és Biatorbágyon is. A körút hét magyarországi helyszínt ölel fel, de lesz még két fellépésük Kárpátalján is.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-05-01 19:31:03

A baloldalnak van kulturális múltja - MSZP megemlékezés a munka ünnepén


2018-04-15 13:17:15

Ismét járható a Pápa Kéttornyúlak közötti út


2018-03-29 23:13:21

Ülésezett a képviselő-testület


2018-03-15 17:25:49

Pro Publico-díjat kapott Tódor Margit