Útinapló Manilából


2017-05-18 22:49:10  | cikk: Babos Petra  | Bazsik Ádám és Huszár Domonkos voltak a vendégei a Nyitott szívvel Isten tenyerén című katolikus előadássorozat májusi összejövetelének, melyet a Szent Benedek Plébánián tartottak.
Fiatalok, lendületesek, optimisták és elkötelezettek, hiszik, hogy munkájuk nyomán talán jobb lesz a világ. Legutóbb Manilában jártak, hogy filmet forgassanak nehéz sorsú fiatalokról és az őket segítő szerzetesnővérekről. Ők a ShoeShine – olvasható róluk a honlapjukon.
Bazsik Ádám
Bazsik Ádám, a ShoeShine vezető koordinátora elmondta, egy meghívásnak tettek eleget azzal, hogy hárman elmentek Manilába, hogy ott egy filmet készítsenek az ott élő emberekről, az ott folyó missziós, Acay tevékenységről. Megkereste őket egy magyar származású missziós nővér, Fabian Edith Mirjam, aki Manilában hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik. Megfogta őt a hitelességük és fiatalos formanyelvük.
-A Shoeshine.hu mára egy sokrétű keresztény bloggá, videó bloggá és virtuális kultúrtérré forrta ki magát. A folyamatos bővülésünk okán felhívást teszünk közzé azzal a céllal, hogy önkéntes stábunkat bővítsük, és újult erővel vágjunk neki az előttünk álló kihívásoknak. Küldetésünk több szempont alapján fogalmazható meg. Elsősorban misszió. Krisztus missziója. Az a cél, hogy bemutassuk Istent, az Ő szeretetét és befogadását minden ember számára. Küldetésünk, elsősorban Krisztus küldetése – hangsúlyozta Bazsik Ádám, aki hozzáfűzte, a misszió 20 éve működik Manilában.
-Mi Manilában európaiéként zárt emberek voltunk, sokkal jobban magunkba voltunk fordulva, mint ők. Fontos élmény volt, amit nem is gondoltunk volna, hogy a filippínók nagyon kedvesek, mosolygósak, befogadóak. Az interjúikat hallgatva, nehéz volt feldolgozni, azt a lelki nyomort, ami ott szinte ránk ömlött. Nagy kihívás volt ez számunkra. Ilyen témával még soha nem foglalkoztunk. Az országon belül több helyszínen is forgatunk. Reméljük, hogy akik megnézik a dokumentumfilmünket, azokban komoly nyomot hagy az alkotásunk. Célunk, hogy kimozdítsuk őket a saját, kényelmes világukból, hiszen mi is egy kisebb formálódási sávon mentünk keresztül, a nézők is egészen máshogy fogják értékelni majd a világot. A Fülöp-szigetek a végletek országa: hatalmas a gazdagság és a szegénység is. Az egyik legsúlyosabb probléma a gyermekbűnözés: a prostitúció, a gyermekbűnözők, sokszor bérgyilkosok kiképzése és a kábítószer. Ez megrendítő volt számunkra, s meg kell fontolnunk, hogy mi európaiak mitől is vagyunk boldogok, mi tesz minket boldoggá – emelték ki a fiatalok, majd hozzátették, az elmúlt tíz évben közel 800 kisfilmet készítettek ifjúsági témakörökben.
Huszár Domonkos
Huszár Domonkos, a film rendezője elmondta, számára megrendítő volt látni azt a nyomort, amit Manilában tapasztaltak a három hét során. Amikor elkezdte a filmet vágni, akkor értette meg igazán, hogy mit is élt át ott kint, vagyis hogy a „szenvedésből élet kovácsolódjék”.
A filmmel járják az országot, így örömmel vették a felkérést, hogy Pápára is ellátogathattak, bemutatva ezzel a film üzenetét, amiért érdemes megnézni.

Az előadássorozat a nyári szünet után, szeptember folytatódik majd.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!