Szabó László Jánosné Soós Edit emlékei


2017-06-13 20:53:07  | cikk: Babos Petra  | A Jókai Mór Városi Könyvtár 2014-ben indította útjára Pápai családi fotóalbumok elnevezésű programját. Ennek keretében időről időre egy-egy meghívott vendég digitalizált fényképei alapján mesél családjáról, a múltjáról és egyéb emlékeiről. A tizenkettedik bemutató vendége Szabó László Jánosné Soós Edit volt, aki elmondta, a fotóalbum bemutatóval férjének szeretett volna emléket állítani, akivel 43 évig élt boldog és harmonikus házasságban.
Az előadásra sokan összegyűltek a könyvtár olvasóterében
Edit nénitől megtudtuk, Szabó Rita könyvtáros, a programsorozat megálmodója beszélte rá, hogy mutatkozzon be ő is. Edit néni Rita édesanyjával együtt dolgozott az Ofotértban.
Edit néni szerint kiváló ötlet a fotóalbum bemutató, s örül, hogy ő is részt vehetett ezen a programon.
Soós Edit Pápán született 1939-ben Soós János cipész és Sárovics Elvira leányaként. Járt az evangélikus iskolába, majd a Jókai utcai leányiskolába, s utána a Petőfibe.
Édesanyja a dohányboltban, majd a vas-műszaki boltban dolgozott. Később az Ofotért boltvezetője lett. Editnek nagyon megtetszett ez a munkahely, s az iskola elvégzése után ő is odament, 34 év munkavégzés után onnan ment nyugdíjba. Itt először adminisztrátorként tevékenykedett, s közben kitanulta a fotózás minden csínyját-bínját, amit mai napig örömmel csinál, bármerre jár kirándulni, mindenhol rengeteget fényképez. Férjét is „megfertőzte” a szakmával, s ő is művészi érzékével kiváló felvételeket készített.
Mint mondta, férjével népművészeti vásárokra jártak, s ennek a jövedelméből vettek egy kis boltot a Deák Ferenc utcában, amit 12 évig üzemeltettek. Férje 2006-ban meghalt.
Soós Edit elárulta, kedvenc városrésze az Alsóváros, mivel, - ahol most a Virágok Háza található-, ott éltek 9 éves kora óta egészen addig, amíg férjhez nem ment. Jelenleg a Kertész utcában lakik. Szerinte az Alsóvárosnak van a legjobb hangulata, csendes, nyugodt környék. Edit néni egyébként nagyon szereti Pápát.
A fotóalbum bemutatón sok saját maga által készített fényképen keresztül mesélt magáról, a családjáról és a városról.
Szabó László János kívánsága az volt, mivel nagyon szerette a várost, hogy életmű kiállítása Pápáé legyen. Emlékkiállítása a Huszár Közösségi Házban látható, míg tűzzománcai a színházépületben tekinthetőek meg.
Szabó Rita könyvtáros jelenleg a tizenharmadik fotóalbum bemutatóra készül, így hamarosan egy újabb család történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!