Kristályóriás


2017-06-13 22:17:58  | cikk: ha  | 
A veszprémi Szent László templom kórusát Csóka Richárdné vezeti. Az éneklő közösség több mint két évtizede dolgozik együtt, szolgál szentmiséken és kórustalálkozókon, hitmélyítő alkalmakon is fellépnek. A kórus vegyes összetételű csoport, a legkülönbözőbb korosztályok képviseltetik magukat, kicsiktől az idősebbekig. Családias, szeretetre épülő közösség, mondta a karnagy. Sokan nem tudnak kottát olvasni, de ez nem akadálya annak, hogy nagy lelkesedéssel tanulják a dalokat és közösen énekeljenek.


A pápai Szent Anna templomban lépett fel a kórus, zenekarral kiegészülve. Sillye Jenő egyik legelső oratóriumát, a Kristályóriást mutatták be. Sillye Jenő magyar zeneszerző, egyházi könnyűzenész, aki 15 éves korában már nagykórusban énekelt, majd a beatzene nagy hatással volt rá, elkezdett gitározni. Életére nagy hatással volt Aimé Duval francia jezsuita atya: tőle hall egy magnófelvételt, amelyen az gitárral kísérve énekel - ez adta az irányt munkásságához. Bár érte kritika, miszerint a gitáros koncertekkel nem lehet szakrális műveket előadni, az idő őt igazolta, számos művét dalolják a keresztény közösségekben.


A veszprémi kórus és zenekar a gitáros oratóriumot nagy átéléssel mutatta be, igaz zenei és lelki élményt jelentett a koncert a résztvevőknek. A Kristályóriás tulajdonképp feltámadást ünnepli. Három részre tagoldódik a zenemű, az első részben a szenvedést érzékelteti a muzsika, majd felelveníti Jézus cselekedeteit a Példabeszédeken keresztül, végül a feltámadásban teljesedik ki az oratórium, mondta el a veszprémi csoport karnagya.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!