Felfedező vártúra tábor


2017-07-08 13:25:38  | cikk: ha  | 

A Gróf Esterházy Károly Múzeum immár harmadik alkalommal szervezte meg vártúra táborát, melynek középpontjában a pápai vár története állt. Minden esztendőben más korszakhoz kötődnek a programok, idén a reneszánsz jegyében telt az egy hetes tábor. Pápa a Garai családé volt ebben az időszakban, 1389 után ők voltak itt a földesurak, egészen a XV. század végéig. Erről a korszakról tudhattak meg érdekességeket a gyerekek.

Saját címerek és lovagi öltözet

Az első napon ismerkedő játékokkal indított a csoportvezető, hogy igazi közösséget kovácsoljon a résztvevőkből. M. Varga Veronika múzeumpedagógus volt a tábor főszervezője, munkáját Reidmár Linda néprajzos segítette. S ha már reneszánsz, akkor természetesen a zene, a tánc sem maradhatott ki a programból, természetesen korhű viseletben. A gyerekek elkészítették saját címerüket, de volt lovagi próba, puzzle, rejtvényfejtés, valamint felfedező séta a városban. Ennek során a táborozók megismerhették a helyi reneszánsz emlékeket, jártak a Korvin-háznál és a Bacchus szobornál. A fiatal felfedezők számára kirándulást is szerveztek, Csesznekre látogatott el a csoport.

Csata a Hagyományok Hegyén

A helyszínek közt szerepelt a Hagyományok Hegye is, egy egész napot töltött itt a csoport. Az egyesület vezetője, Tóth Kálmán elmesélte, hogy a táborozók megismerkedhettek a középkori lovagi élet szabályaival, viseletekkel. A gyerekek kardozhattak, célba dobtak, haditervet készítettek és csatát vívtak a palánkvárért.
Narancsik János, a tábor egyik résztvevője elmondta, hogy nagyon jól érezte magát az egy hét során, mert nagyon változatosak voltak a programok és sok újdonságot megtudott a reneszánsz korról, a városról. A felfedező vártúra tábor ugyan véget ért, de a Gróf Esterházy Múzeumban folytatódnak a foglalkozások, hisz lesz még többek közt kézműves és régésztábor is.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!