Rendőrök az iskolában


2017-09-04 14:04:00  | cikk: HuHa  | A pénteki tanévkezdéssel egyidőben elkezdődött Az iskola rendőre program is, melynek első eleme a forgalomsegítés a forgalmas utcák mentén fekvő oktatási intézményeknél. Már az első tanítási napon több iskolánál teljesítettek szolgálatot a rendőrök, munkájukat pedig a polgárőrök is segítik.

-Szeptemberben a reggeli becsengetés előtt a Jókai utcán a Vajda Márta és a Tarczy Lajos Általános Iskola előtt, valamint a Török Bálint utcán, a katolikus iskola előtt segítik rendőrök a közlekedést. A polgárőrség az Erkel és a Munkácsy iskola gyalogos-átkelőhelyeinél lesznek jelen, ezeken túl pedig, ha a rendőri erő engedi a Közgáznál, az Acsádynál és a Petőfinél is jelen lesznek rendőreink, hogy ügyeljenek a gyalogosok biztonságos közlekedésére – mondta el Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes. A rendőrök tapasztalata az, hogy már az egyenruhások jelenléte előzékenységre és figyelmességre inti a gépjárművezetőket, így elsősorban az a feladatuk a szolgálatot teljesítőknek, hogy jelen legyenek és kísérjék figyelemmel a forgalmat, a gyalogosok biztonságos átkelését a zebrákon. A felnőtt nélkül érkező nagyobb diákcsoportot át is kísérik az úttesten, de a forgalom fennakadásának elkerülése érdekében, ha csak egy-egy gyermek érkezik a gyalogos-átkelőhöz, akkor őket rövid időre megállítják, hogy a gépjárművek is haladhassanak.

-Az iskola rendőre program keretében már felvettük a kapcsolatot az intézményekkel, hiszen a járás minden oktatási intézményének van iskolarendőre, akik már kirakták az elérhetőségüket tartalmazó plakátokat az iskolákba. Ezek segítségével probléma esetén pedagógusok és diákok egyaránt felvehetik a kapcsolatot a rendőrrel. Idén is folytatjuk a bűn- és balesetmegelőzési foglalkozások, előadások tartását – sorolta a feladatokat a pápai kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

A tanév első ilyen rendezvényét már pénteken megtartották, a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai számára szerveztek közlekedésbiztonsági programot. Az alsó tagozatosokat bűn- és balesetmegelőzési játékokkal várták – így például kirakóval, memóriajátékkal, színezővel -, de bemutatták a csapatszolgálati eszközöket és a rendőrautóba is beülhettek a gyermekek. A VMRFK bűnmegelőzési munkatársai a Bike Safe programot ismertették meg a felsőbb évesekkel, aki pedig kerékpárral érkezett az iskolába, rögtön regisztráltathatta is a helyszínen. Mindemellett a Munkácsy iskolarendőre az első osztályosokat külön is felkereste, bemutatkozott nekik és közlekedésbiztonsági foglalkoztatófüzetet adott át nekik. Az első osztályos Szili Kristófot természetesen a rendőrautó érdekelte leginkább, örömmel szállt be a kocsiba.

-Nagyon meglepődtem, hogy két rendőrautó is van itt, a nagyobbikról nem is gondoltam, hogy rendőrségi kocsi. A rendőrbácsik hoztak táblakirakót, memóriajátékot és más játékokat – mesélte izgatottan. A kisfiú szerint a rendőröktől nem kell félni, mert ők azért vannak, hogy megvédjék az embereket, az iskoláknál pedig azért állnak reggelenként, hogy irányítsák a forgalmat.

Hauser Bálint, nyolcadik osztályos diák a Bike Safe rendszerben regisztráltatta a kerékpárját. Mint mondta, minden jellemző adatát felírták a biciklijének és fényképeket is készítettek róla, így ha ellopják, könnyebben nyomára juthat a rendőrség. A fiú szerint ez jó kezdeményezés, mert nagyobb biztonságban tudhatja kerékpárját. Bálint úgy véli, Az iskola rendőre program keretében sok hasznos információhoz jutottak az előző tanévben is, közlekedési és bűnmegelőzési témában hallgattak meg előadásokat.   

Császárné Elek Veronikától megtudtuk, az elmúlt években jó kapcsolat alakult ki az iskolarendőrök és a pedagógusok között. Sok esetben a rendőri intézkedést nem indokló esetben is kérték az egyenruhás segítségét, aki már azzal is tudott eredményt elérni, hogy elbeszélgetett az érintett diákkal arról, hogy a cselekedeteinek milyen jogkövetkezményei lehetnek.

Képek:


Címkék: rendőrségi
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
Ez is érdekelhet

2017-10-27 15:11:33

Biztonságban a megemlékezés napjaiban


A pápai rendőrök elfogtak egy pápai sofőrt, akivel szemben az alkoholszonda pozitív eredményt jelzett.

A pápai járőrök 2017. augusztus 23-án 1 óra 10 perckor Pápa egyik utcájában igazoltatták a személygépkocsival közlekedő 24 éves K. Dávidot. Az intézkedés során megállapították,...

2017-08-25 23:15:17

Ittasan és engedély nélkül vezetett


A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt hétvégén három sofőr esetben is pozitív eredményt jelzett az alkoholszonda.

A pápai rendőrök a hétvégén Pápán egy személygépkocsival közlekedő 47 éves pápai férfit, Vanyolán egy járműszerelvényt vezető 57 éves pápateszéri...

2017-11-07 07:46:58

Három ittas vezető a hétvégén


Más autó rendszámát szerelte fel az általa vezetett gépkocsira egy noszlopi férfi. A pápai rendőrök elfogták.

A helyi körzeti megbízottak - Koller Péter címzetes rendőr törzszászlós és Magyar Gábor rendőr főtörzsőrmester - 2017. november 18-án 14 óra 45 perckor Bakonypölöskén...

2017-11-20 14:35:07

Más rendszámot szerelt fel az autóra