Vigyázzunk az idősekre!


2017-10-04 14:30:05  | cikk:  | 


Az Idősek Világnapját 2017. október 1-jén ünnepeltük, ám a rendőrség számára egész évben fontos az idősek biztonsága. A szépkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat!

 

-         Mindenképpen gondoskodni kell az időskorú otthonának biztonságáról! Amennyiben lehetőség van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel biztosítsák a védelmet, azt feltétlenül tegyék meg. Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint kedvező áron is hozzáférhető hang-, fény- és mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!

-         Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak Önre tartozik, azt senkinek ne mondja el és ne mutassa meg!

-         Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedjen be otthonába!

-         Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát! Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!

-         Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg! Az igazolvány felmutatása kötelező!

-         A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Nagy valószínűséggel hamis pénzzel fizetnének, vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és értékeiket akarják felkutatni, illetve eltulajdonítani.

-         Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta-e be! Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül! A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.  A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elöl hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz!

-         Ha ismeretlen személy – unokájának, rokonának kiadva magát – telefonon felhívja, hogy balesetet szenvedett vagy egyéb tragédia történt vele és készpénzre lenne szüksége és barátját vagy munkatársát elküldené a pénzért, mindenképpen győződjön meg az információ valódiságáról és hívja fel telefonon az unokáját vagy egyéb hozzátartozót!

-         Törekedjen jó kapcsolatot ápolni a szomszédokkal! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús idegent lát lakásaik közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

-         Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!

-         Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki!  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

 

 Biztonságos nyugdíjas éveket kíván a Pápai Rendőrkapitányság!

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
Ez is érdekelhet

2017-10-10 10:25:37

Közlekedési foglalkozás a kemenesszentpéteri óvodában


A pápai rendőrök elfogtak egy pápai sofőrt, akivel szemben az alkoholszonda pozitív eredményt jelzett.

A pápai járőrök 2017. augusztus 23-án 1 óra 10 perckor Pápa egyik utcájában igazoltatták a személygépkocsival közlekedő 24 éves K. Dávidot. Az intézkedés során megállapították,...

2017-08-25 23:15:17

Ittasan és engedély nélkül vezetett


2017-09-28 08:36:30

Közös ellenőrzés a Pápai járásban


2017-10-16 08:08:56

Utcára guruló gépkocsi okozott balesetet