A Fidelitas kiáll a kárpátaljai magyarokért


2017-10-10 16:24:37  | cikk: pi-pa  | Ukrajnában elfogadtak egy új oktatási törvényt, amely korlátozná a kisebbségek nyelvhasználati jogát a közoktatásban – lényegében minden 10 évnél idősebb gyermektől elvenné annak a lehetőségét, hogy anyanyelvén tanulhasson. Negyedik osztály után már csak a magyar nyelv és az irodalom maradna meg a diákoknak, ezzel is tovább nehezítve az ottani magyarság életét. Ezért az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete, a YEPP fontos határozatot fogadott el szeptember 24-i, zürichi kongresszusán. – mondta el mai sajtótájékoztatóján Sántha Márton, a pápai Fidelitas alelnöke.
A kezdeményezés vezérszónoka a pápai Fidelitas tagja, a Fidelitas Külügyi- és Uniós Kabinet vezetője, Veisz Márton volt. A határozati javaslatot, melyben felszólítják az Ukrán kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a kisebbségek vezetőivel, emellett sürgetik az Európai Parlamentet, hogy fejezze ki aggodalmát az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban, a Fidelitas és a MIÉRT közösen nyújtották be. Az elfogadott határozatot a tervek szerint elküldik az EP képviselőknek is.
Sántha Márton hangsúlyozta, azért tartják különösen fontosnak, hogy ezzel a témával foglalkozzanak, mert Pápa nemrégiben partnervárosi szerződést kötött a kárpátaljai Visk településsel.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2017-11-20 12:25:28

Szent Erzsébet példája ma is irányt mutat


2017-10-23 22:15:06

Református hagyományok a Dunántúlon


2017-12-03 15:21:36

Gólyabál a Közgázban


2017-12-22 20:00:58

Gazdára leltek a mosolydobozok