Közép-Európa legszebb ásvány magánygyűjteménye a könyvtárban


2017-10-10 17:40:20  | cikk: Babos Petra  | Több mint 30 éve gyűjti a történelmi Magyarország ásványait Kövecses-Varga Lajos.
1957-ben született Lovászpatonán, ahol a helyi kavicsbányában találta az első ősmaradványokat, majd később a Bakony akkor még működő bauxitbányáiban az ásványokat. A szegedi egyetem elvégzése után két évig tanított, de már minden szabadidejét az ásványgyűjtésnek szentelte. Bejárta hazánk lelőhelyeit, de egye gyakrabban a Felvidék, később pedig – akárcsak ma -, az erdélyi működő, és már rég bezárt bányahelyeket. Ezek közül némelyikre már kétszáznál is többször eljutott. Ez a szorgalmas gyűjtőszenvedély eredményezte, hogy mára hazánk legismertebb és legszebb magángyűjteményével rendelkezik.
A tízezernél is több ásványpéldánya közül a siófoki Ásványmúzeumban mintegy 3000 ásványa látható kiállítva. A világ leghíresebb magángyűjtői járnak hozzá csodálattal adózva gyűjteményének. A külföldi szakemberek is elismerik, hogy Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye ásványpéldányainak szépségét, értékét és ritkaságát tekintve a legnagyobb és legszebb magángyűjtemény Közép-Európában. Erdélyi lelőhelyű példányait tekintve pedig bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.
Mint mondta, egészen gyermekkora óta érdeklődik az ásványok iránt.
-Először a világ szinte minden részéről gyűjtöttem az ásványokat, ami csak csillogott és fénylett, azt összeszedtem. Utána már csak a történelmi Magyarország kincseit gyűjtöttem, és így van ez a mai napig is – mesélte Kövecses-Varga Lajos, aki hozzáfűzte, az az anyag, ami a pápai könyvtárban látogatható, az még sehol nem volt kiállítva, újdonság a gyűjtőnek is, hiszen sok mindenre most bukkant rá otthon. Kövecses-Varga Lajos főként erdélyi darabokat hozott el Pápára, abba a városba, ahol gimnazista volt. Úgy gondolta, Pápa megérdemli, hogy egy felettébb szép ásványkiállításban gyönyörködhessen, ezért is azokat a darabokat hozta el.
-Egy laikusnak a színek és a forma adja a szépséget, nekünk gyűjtőknek inkább a ritkaság a mérvadó, de fontos, hogy ép állapotú legyen a példány, mert ami törött, az nem értékes. Az ásvány szépségét a ritkasága, az előfordulás és a lelőhelye jelzi. Persze, mindenkinek más a szép, nekem azok, amelyeket itt bemutatok – fűzte hozzá.
A tárlat megnyitón a gyűjtő több különleges darabot is megmutatott, amit kézbe is foghattak a megjelentek.
A kiállítást Mozgai Zsolt tanár nyitotta meg az érdeklődő közönség előtt.

Képek:


Címkék: kiállítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-05-11 22:08:16

Hajlék az örökkévalóságban - Kiállításmegnyitó a Pannonia Reformata Múzeumban


2018-03-21 21:21:46

Tojások a könyvárban


2018-06-01 07:29:03

Jókai Mór emlékezete


2018-05-27 08:45:17

Isten közelsége Rembrandt rézkarcain