A család szerepe az Ószövetségben


2018-05-15 20:25:13  | cikk: Babos Petra  | Dr. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológiai tanára volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége. A család és a házasság az Ószövetségben címmel tartott előadást a teológia tanár, hiszen az emberek ismerete eléggé hiányos ezen téren a Bibliából.
-A Bibliai időkben sokkal nagyobbak voltak a családok, 3-4 nemzedék élt együtt egy fedél alatt. A nagycsaládi rendszerben mindenkinek megvolt a maga feladata. Férfi jogú társadalomban a nők a férfiak tulajdonaiként léteztek. Ezt mutatja a tíz parancsolat három gondolta, mi szerint ne kívánd felebarátod házát, feleségét és ökrét, szamarát. Tehát a feleség az ingó és ingóságok között volt. Ez egyébként nem azt jelenti, hogy nem voltak boldogok a nők abban az időben, csak sokkal nehezebb dolguk volt, hiszen szűkek voltak azok a keretek, ahol ők érvényesülni tudtak - mondta az előadó, majd hozzátette, a nőknek nagyon hosszú volt akkoriban a kötelesség listájuk.
-A nőknek a gyermeknevelésen kívül sok feladatuk volt még. Vezették a háztartást, hiszen a férfiaknak ez nem volt a dolguk. Ha egy nő kilépett a nyilvánosság terébe, azt csak úgy tehette meg, ha a férfi kísérte, vagy esetleg a férfi édesanyja. Ha egy nő fiúgyermeknek adott életet, akkor kiugrott a ranglistán. Aki nem élt családban, azt kinézték a társadalomból, tehát a szingli lét meghatározhatatlan volt akkor. A család, mint Biblia érték nagyon fontos a mai világban is. Az emberi élet az emberi kapcsolatok szövedéke, mindenki függ egy családtól. A rokoni kapcsolatok meghatározzák az embert, hogy kik leszünk, az függ a szüleinktől, testvéreinktől. Ez olyan mély emberi kötődésre mutat, amely hiába több ezer évre mutat vissza, mégiscsak ugyanaz. Ami értékként a Bibliában megjelenik, az a szoros összetartozás, egymásra figyelés értéke. Az emberek akkoriban is számítottak egymásra, de azért tettek is - zárta gondolatait az előadó.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-05-11 20:24:02

Nyílt nap a mentőállomáson


2018-05-09 20:42:30

Beszámolókat fogadtak el a részönkormányzatok


2018-04-19 13:39:05

Marják az aszfaltot a Jókai utcán


2018-04-05 21:41:41

Készül az új szabadtéri színház helye