Bajtársi találkozóval egybekötött bázisnap a repülőtéren


2013-09-07 19:47:11  | cikk: mo  | 


Bajtársi találkozóval egybekötött bázisnap a repülőtéren főképe
Rendszerint július 1-jén, a MH Pápa Bázisrepülőtér megalakulásának napján tartja nyílt napját a pápai alakulat, most azonban különleges és egyben nagyszabású rendezvényt szerveztek a repülőtéren ma és egykor szolgáló katonák és családtagjaik számára. A nyári árvíz sok feladatot és kihívást jelentett a pápai állomány számára is, így a júliusi ünnep szeptemberre tolódott. A bázisnapot ebben az évben bajtársi találkozóval is egybekötötték, melyet az „Eskün innen, Obsiton túl” elnevezésű honvédelmi alapítvány szervezett a MH Pápa Bázisrepülőtér és jogelőd szervezetei állományába tartozó hivatásos és szerződéses katonák, valamint közalkalmazottak meghívásával.

A rendezvény egy MI-24 D típusú helikopter bemutatásával kezdődött a délelőtti órákban, melyet egy több mint 20 főből álló lelkes csapat újított fel az elmúlt években. A szárazföldi csapatok légi támogatásában nagy szerepet játszó, és a páncélozott járművekkel szemben nagy tűzerőt képviselő helikopter egészen 1995-ig állt szolgálatban. Gyöngyös Gábor százados, a repülésbiztosító század parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a gép 2004-ben került Pápára, s két éve szorgos kezek dolgoznak a helyreállításán. A helikopter újjászületése hatalmas összefogásnak köszönhető, a Pápán szolgáló katonák szabadidejükben, önkéntes munkával láttak neki a felújításnak – derült ki a programon.

A bázisnap folytatásában az egybegyűltek fejet hajtottak a MIG-21-es és MIG-23-as repülőgépeken katasztrófát szenvedett hajózók emlékére állított kőtáblánál, ahol Sáfár Albert dandártábornok, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemének főnöke segítette az emlékezést. A koszorúzást követően a megjelentek a Csapatművelődési Otthon oldalában gyűltek össze, ahol a magyar katonai ejtőernyőzés tiszteletére állított emlékművet leplezték le a szervezők. Az avatáson Magasy Zsolt alezredes, a Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese mondott emlékbeszédet. Az alezredes kiemelte, méltó elődök példája kötelezi a ma katonáit, hogy a pápai repülőtér 76 éves története továbbra is tiszteletet érdemlően legyen beírva a katonai történelembe. Az egyik márványlap a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonatársak nevét őrzi, míg a másik tábla vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az első repülőtéri parancsnok sírját fedte évtizedekig a Farkasréti temetőben. E márványlap most a pápai repülőtéren őrzi a hős parancsnok emlékét. Az emlékmű leleplezését követően az emlékezők elhelyezték a tisztelet virágait a két márványtábla előtt.

A bajtársi találkozó az egykori leventék, Pápán szolgált katonák és közalkalmazottak köszöntésével kezdődött a Csapatművelődési Otthon nagytermében. Az „Eskün innen, Obsiton túl” alapítvány által szervezett programon részt vettek az egykori bázisparancsnokok – többek között – Paár Ferenc ny. ezredes, aki 1961-66-ig irányította a pápai alakulatot, Buczkó Imre dandártábornok, Kositzky Attila ny. altábornagy, Farkas Bertalan pápai vadászpilóta, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós. A megnyitó alkalmával Gangler László ezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka felolvasta Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának üdvözlő levelét, majd Kositzky Attila szólt az egybegyűltekhez. A nyugalmazott altábornagy kiemelte, hagyományteremtő szándékkal kapcsolták össze e két rendezvényt, a bázisnapot és a bajtársi találkozót, s így lesz ez a jövőben is.

A nyitóceremóniát követően az egykori bajtársak és családtagjaik megtekintették a múlt és a jelen katonai eszközeit, a szolgálatból kivont repülőgépeket, a jelenben szolgáló karbantartó-és kiszolgáló járműveket, eszközöket, ezenkívül az irányítótoronyban is látogatást tettek. A bázisnap részeként szórakoztató programok is vártak a családokra. A gyerekeket különféle kreatív és játékos foglalkozásokkal, íjászattal, kosárfonással és ugrálóvárral kápráztatták el a szervezők, a nagyobbakat rock-koncert szórakoztatta, míg mások a régi és új haditechnikai eszközök iránt érdeklődhettek. A bázisnapot jövőre hasonló keretek között, a bajtársi találkozóval egyidőben szervezik – tudtuk meg az alapítvány kuratóriumi elnökétől, aki hozzátette, továbbra is várják a katonai hagyományok iránt érdeklődők támogatását.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:39:49

1848/49-re emlékezve - ünnepség a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 15:27:20

Virágos közterületek, kijavított úthibák


ajánlott cikk főképe

2020-07-30 16:23:58

A megkülönböztetésről


ajánlott cikk főképe

2020-05-07 14:20:02

Tartós élelmiszercsomagok a Máltai Szeretetszolgálattól