Malomkerékkel bővült a Tapolcafői Forrás Tanösvény


2013-09-08 10:47:14  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Malomkerékkel bővült a Tapolcafői Forrás Tanösvény főképe
A Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület elnökének, Horváth Endrének a javaslatára a Tapolca források újbóli feltörése alkalmából 2010-ben társadalmi munka keretében a kör tagjai megtisztították a Tapolca patak körülbelül 600 m hosszú szakaszát. A megtisztított patak környéke az Örvénytóval olyan gyönyörű és különleges látványt nyújt, hogy a kör egy tanösvény kialakítására tett javaslatot. A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. Azóta továbbfejlesztették az ösvényt, hiszen 2011 őszén ivókutat, három garnitúra asztalt és padot, valamint szalonnasütőt vehettek birtokukba a tapolcafőiek. Tegnap egy újabb érdekességet adtak át, egy látványvízikereket (malomkerék) a Tapolcán egykor működő 33 vízimalom emlékére. A hosszú álomból felébredő források vize által működtetett malomkerék létesítésének „mozgató rugója” Horváth Endre volt. A Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület elnökének elmondása szerint egy régi álom vált ezzel valóra.
Az átadóünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója, Apostol Pál református lelkész és a falu apraja-nagyja.
Az ünnepély Sándorné Banai Eszter saját költeményének szavalatával kezdődött, majd dr. Kovács Zoltán szólt a szép számban megjelentekhez. Mint mondta, a falubeliek régi álma valósult meg
- A Tapolca az ipari kapzsiság áldozata lett a bauxitbányászat miatt. A forrást azonban újra helyreállította a természet és ismét kristálytiszta vízzel tör előre. A kertbarát kör egy nemes feladatot vállalt magára, egy tanösvény kialakítását. A kerék méltó emléke a Tapolcának, a forrás mindannyiunk öröme lesz.
A kormánymegbízott arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy vigyázzanak a vízre, hiszen ez lesz a stratégiai kincsük, ez jelenti az életüket. Végül gratulált a malomkerékhez és köszönetét fejezte ki az adományozóknak és a támogatóknak. Dr. Lukács Endre beszédében a malomkerék néhány fontosabb paraméterét osztotta meg az egybegyűltekkel. A régi kerék valamivel nagyobb volt, mint a mostani. Az eredeti 580 cm, az új 400 cm átmérőjű. A régi kerék szélessége 1 méter volt, az új 56 cm. A régi pápai vízimalmok teljesítménye 6-10 KW, a mostani 250 watt.
Horváth Endre, a kör elnöke meghatottan fejezte ki örömét, s megköszönte mindenki segítségét, támogatását, mely nélkül nem jöhetett volna létre az ünnepség. A malomkerék felépítéséhez több, mint százan pénzadománnyal járultak hozzá, a kereket Tima Gyula, Hardy Tibor és id. Nagy Lajos készítették. A létesítmény költsége egy millió forint volt, ami ha nincs ennyi nagylelkű támogató, sokkal többe került volna.
A rendezvényen a Tapolcafői Forrás Népdalkör, a Vadvirág Néptáncegyüttes, Somogyi Zoltánné és Gyimóthy Erzsébet Edit működött közre.
Ezt követően Apostol Pál Isten áldását kérte az új malomkerékre, s végül dr. Kovács Zoltán, dr. Lukács Endre és Horváth Endre átvágták a szalagot, majd elmerültek a lapátok és forogni kezdett a gyönyörű kerék a Tapolca kristálytiszta vízében.
Az átadó ünnepség alkalmából egy kiadványt is megjelentettek, Emléklapok a Tapolcafői Malomkerék átadása alkalmából címmel. A malomkereket, mivel a Vízmű védterületén található, csak kerítésen kívülről csodálhatják meg a kirándulók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-09 19:18:13

Nyárvarázs gyermekszemmel


ajánlott cikk főképe

2020-09-03 11:48:30

Bokrétaavató a Téglagyári úti atlétikai centrumnál (cikkünket frissítettük)


ajánlott cikk főképe

2020-07-01 17:16:10

Hét turnusban kínál nyári tábort a Kékfestő


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 21:57:16

Tisztelgés a városépítő emléke előtt Pápa Város Napján