MSZP: állami beavatkozásra van szüksége a Pápai Húsnak


2013-09-11 09:19:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


MSZP: állami beavatkozásra van szüksége a Pápai Húsnak főképe
– Aki ismeri a számokat és tisztában van a tényekkel, az április óta tudja, hogy külső, nem önkormányzati forrás nélkül nem lehet újra hatékonnyá, eredményessé tenni a pápai húsgyárat – jelentette ki Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő pártja kedd délutáni sajtótájékoztatóján.
Az eseményen Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő kitért az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott vitájára is. Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott, a vita során a miniszterelnök elveszítette a fejét, nem mellékesen pedig téves információkon alapuló válaszokat adott. – Továbbra is fenntartom, a Pápai Hús 1913 Kft. és a teljes magyar húsipar mélyrepülése a kormányváltás után következett be. Ugyanis 2010-ben még valamennyi magyar húsipari cég nyereséges volt – mondta Gőgös Zoltán.
Hozzáfűzte, ez a nyereség részben a fogyasztáscsökkenésből adódóan, valamint a bevételcsökkenés következtében 2011-re már veszteségbe fordult, és csak állami segítséggel lehetett megmenti a húsüzemeket. Az országgyűlési képviselő szerint a jelenlegi rossz gazdaságpolitika következményeként minden húsipari vállalat problémákkal küzd.
– A Pápai Hús 1913 Kft. új tulajdonosának – ami szerintem csak a Magyar Állam lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül – tőkét kell emelnie. Mégpedig annyi tőkét, hogy az nagyjából fedezze a tartozásokat, és maradjon pénz arra, hogy elindulhasson a gyár működése – mutatott rá Gőgös Zoltán. Kiemelte, az idő elfogyott, a céget nem szabad beereszteni a felszámolásba, a beszállítók és a munkavállalók pedig nem mellébeszélést, hanem határozott cselekvést várnak.
Grőber Attila a sajtótájékoztatón aláhúzta, április óta semmi előrelépés sem történt a húsgyár ügyével kapcsolatban, amelyben az önkormányzat tulajdonosként magára maradt. Kifejtette, az önkormányzatnak valamilyen módon helyt kell állnia a hitelezői felé, valamint meg kell őriznie a munkahelyeket. Ráadásul az önkormányzat maga is hitelezője a cégnek.
– Ketté kell választani a hitelezői állomány kielégítésének kérdését, illetve azt, hogyan lehet a gyárat újra működőképessé tenni, reorganizálni. Az első politikai szándék kérdése, a második viszont ennél több, mivel ebben az esetben komoly, szakértő gazdasági vezetőkre van szükség. De egyik kérdés megoldására sem képes önmagában a tulajdonos önkormányzat. Külső, nem önkormányzati forrás nélkül ez a magunkra hagyatottság azt fogja eredményezni, hogy nem csak a hitelezőket nem tudjuk kielégíteni, hanem a munkahelyeket sem tudjuk megőrizni – fogalmazott az önkormányzati képviselő, majd hozzátette: – Teljesen világos mondat hangzott el tegnap a Parlamentben: „Ki fog derülni a következő napokban, hogy Pápa és a húsgyár számíthat-e a központi kormányzatra.”

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet