„A könyvtár egy csoda…” - Átadták a könyvtár új épületet


2013-09-13 23:25:11  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„A könyvtár egy csoda…” - Átadták a könyvtár új épületet főképe
Végre elérkezett a várva várt nap, a Jókai Mór Városi Könyvtár ismét megnyitotta kapuit az olvasók előtt, s hétfőtől ismét lehet kölcsönözni. Ma délután ünnepélyes keretek között adták át a könyvtár új épületét a Balla Róbert tér 14. szám alatt. Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Rádi Róbert kabinetvezető, Pápa Város Képviselőtestületének tagjai, az érdeklődők és az olvasók.
Dr. Áldozó Tamás ünnepi köszöntőjében elmondta, a pápai könyvtár egyedülálló a környéken, hiszen nincs még egy olyan könyvár, melynek aszfaltozott kézilabdapályája és játszótere lenne. Ezek lehetőséget adnak a könyvárnak, hogy másképpen szólítsák meg az olvasókat, mint ahogy eddig tették a kastélyban.
A polgármester úgy fogalmazott, kevés olyan önkormányzati tisztségviselő dolgozik az országban, akinek könyvtáros végzettsége van, de még kevesebb, aki könyvtáros végzettségével egy adott településen a könyvtár egyik épületből a másikba való költözését köszöntheti.
- Az elmúlt években sokáig tartott az a bizonytalanság, hogy hová és mikor is költözik a könyvtár. Erre a költözésre a nyári hónapokban kerülhetett sor, ami nagy munka volt, akár egy családi ház esetében. A könyvtárnak sem volt tehát egyszerű dolga, ezért köszönetet mondok mindenkinek, aki segítette a költözést.
Ezt követően dr. Kovács Zoltán szólt a szép számban összegyűltekhez.
- A könyvtár világa elfeledett kultúra. Mégis, amikor egy kastélyból átköltözik egy volt iskolába, s ebben megtalálják a jövőt, a könyvhöz való szeretetet, az a komoly teljesítmény. Akik ebben részt vettek, azoknak személyes élményeik vannak a régi helyről, de nekik az újról is lesz, mert őket nem az épületek, hanem a kultúra és a könyvek kötik össze – mondta dr. Kovács Zoltán.
Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédét egy idézettel kezdte, mely szerint a könyvtár egy csoda, ha valamire tényleg kíváncsi vagy, lépj oda a könyvespolchoz és csak kövesd a megérzéseidet. A könyv a válasszal ott vár majd rád.
Ezt követően felidézte a könyvtár történetét.
- 1945-ig egyesületi könyvtárak voltak Pápán. 1949-ben a Fő tér 27. szám alatti épületben volt az első könyvtár. Később a falusi népkönyvtárakat telepítő körzeti népkönyvtár a Kossuth u. 13. szám alá költözött. 1952-ben a városi és a körzeti könyvtár, járási könyvtárrá egyesült. 1958-ban vette fel a Jókai Mór Járási és Városi Könyvtár nevet, de még mindig a Kossuth utcai üzlethelyiség méltatlan körülményei között működött. Ekkor, 1958 tavaszán költöztek ki a szovjet katonák az Esterházy-kastélyból, majd 1959-ben a kastély keleti szárnyát foglalta el a könyvtár. Végre lehetővé vált a szabadpolcos kölcsönzési rendszer bevezetése, külön lehetett választani az ifjúsági részleget a felnőttől, és tágas, világos olvasóterem várta az érdeklődőket, az impozáns folyosó számos kiállításnak adott és ad helyet, ami sokunk számára nagyon kedves volt. Az 1987-ben beindított kötészeti és sokszorosító műhely a helyismereti kiadványok mellett jelentős bérmunkát is végez. A gépesítésen túl az épület felújítása is szükségessé vált, legsürgősebb az olvasóterem volt, amiért 1991. április 29-én Europa Nostr-díjat kapott Pápa városa. Az Esterházy-kastély rekonstrukciója miatt ki kellett költözni a Balla Róbert tér 14. szám alatti épületbe, az egykoron iskolaként funkcionáló intézménybe – tette hozzá a kormánymegbízott.
Végül Jane Austin gondolataival nyitotta meg a könyvárat. „ Mondhatom nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha…”
Az ünnepélyen a Szent Cecília Kórus és Adamikné Horváth Gabriella szavalattal működött közre.
Végül a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, majd dr. Kovács Zoltán, dr. Áldozó Tamás és dr. Hermann István együtt vágták át a nemzetiszínű szalagot, ezután a jelenlevők megtekintették a könyvárat.
Az átadó ünnepély ezzel nem ért véget, holnap 10 órától szeretettel várnak mindenkit, hiszen gyermekprogramok és számos előadó szórakoztatja majd a közönséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-19 23:50:49

Akiért én sétálok...


ajánlott cikk főképe

2019-12-08 22:04:42

Tarczy-nap a névadó születésének évfordulóján


ajánlott cikk főképe

2019-09-02 22:43:02

Lombosi Sándort Grőber Attila visszaléptette a képviselőjelöltségtől


ajánlott cikk főképe

2019-09-24 19:16:43

Üléseztek a részönkormányzatok


PÁPA időjárás