Fájdalmas Szűz Anya ünnepe a Kálvárián


2013-09-16 07:06:28  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Fájdalmas Szűz Anya ünnepe a Kálvárián főképe
Az egyházi kalendáriumban szeptember 14-e a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, vagyis Szent Heléna 335-ben a Szent Földön megtalálta Krisztus keresztjét és ezt felmutatták a híveknek, s ereklyeként elküldték a világ minden részébe. A kereszttel természetesen összefügg a Szűz Anya élete, hiszen Jézus a kereszt alatt Szent Jánosra bízta a Szűz Anya életét. Szent János képviselte az egyházat, s ő befogadta a Szűz Anyát. A Fájdalmas Szűz Anya a szomorúak vigasztalója. Pápára azért került, mert a pálosok Sasvárról hozták ide a tiszteletét. A templomot 1791-ben kezdték építeni, és a feljegyzések szerint 1795-ben szentelték fel, amelyet teljes egészében Esterházy építtetett.

A Kálvária templom búcsúünnepét szeptember 15-én, vagyis szombaton tartották, a Fájdalmas Anya Napján. Ilyenkor köszöntik a hívek a hétfájdalmú Szűz Anyát, melyet reggel fájdalmas rózsafüzér körmenettel, majd ünnepi szentmisével zártak. A Kálvária utcában öt stációt állították fel, amely a fájdalmas rózsafüzért tartalmazza. Ezek egyedülálló módon nem Krisztus szenvedéstörténetének 14 állomását, hanem a Rózsafüzér-imádság Fájdalmas Rózsafüzér részletének jeleneteit vetítik a hívek elé - tájékoztatta hírportálunkat dr. Mail József apát-plébános.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-09 19:10:36

A sportcsarnok küzdőterén is megindult a munka


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 17:54:02

Ünnepeljük együtt a ballagó diákokat!


ajánlott cikk főképe

2020-05-11 12:42:53

Hajrában az Örökség - Támogassuk az erkeleseket szavazatunkkal


ajánlott cikk főképe

2020-08-05 15:04:25

Gőzerővel zajlanak a nyári iskola karbantartási munkálatok