Szénmonoxid érzékelőket kaptak a közintézmények


2013-11-05 11:41:36  | cikk: mo  | 


Szénmonoxid érzékelőket kaptak a közintézmények főképe
Összesen 30 darab szénmonoxid (CO) érzékelő készüléket adott át ma reggel Csillag István tűzoltó alezredes a tankerület, Pápa Város Önkormányzata, Mezőlak, Vaszar, Nemesszalók, valamint Takácsi önkormányzata részére. A helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szerezte be a CO-érzékelőket, amelyeket a közintézmények védelmében osztanak ki a Veszprém Megyei Tűzmegelőzési Bizottság koordinálásával. A helyi katasztrófavédelmi kirendeltség azokat az intézményfenntartókat és -vezetőket kereste meg, akiknek október 15-től – a jogszabályi előírások változása miatt – kötelezően gondoskodniuk kell a készülékek beszereléséről.

Az előírásoknak megfelelő szénmonoxid érzékelő készülékeket a tankerület vezetője, Egyházi Andrea vette át. Egyházi Andrea elmondta, a tankerületben 21 oktatási intézményt érint a jogszabályi változás. Az intézményekben történt felmérést követően a tankerületvezető elmondta, 20 készüléket kaptak, és ez a mennyiség le is fedi a szükségleteket, hiszen vannak olyan iskolák, ahol már korábban elhelyeztek CO-mérőket.
- Az adomány nagy segítség a tankerületnek, mind erkölcsi, mind anyagi tekintetben. Egyben jelentheti a szervek közötti kiváló együttműködés kezdetét – hangsúlyozta Egyházi Andrea.

Ugyancsak több készüléket helyezhet el Pápa Város Önkormányzata közintézményeiben, a CO-mérőket Horváth Katalin, a Fenyveserdő Bölcsőde megbízott vezetője vette át. A készülékeket a Fenyveserdő Bölcsődében, a Napsugár Bölcsődében, valamint a Huszár és a Vajda Péter lakótelepi orvosi rendelőkben helyezik el.
Az átadáson jelen volt Varga Péter Vaszar község polgármestere, aki szintén köszönetét fejezte ki az adományokért.


Képek:

A CO könnyebb a levegőnél, így a talajszint közelében nem szabad elhelyezni a CO-érzékelőt, mert a készülék csak akkor jelez, amikor a helyiség már telítődött a mérgező gázzal. Az ideális telepítési magasság: 1,8-2-2,5 méter. A szén-monoxid gáz belélegzése akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz.

Magyarországon évente körülbelül 20 mérgezéses esethez vonulnak a katasztrófavédők. A fűtési szezonban sajnos a pápai kirendeltség illetékességi területén is elfordulnak hasonló esetek. Csillag István felhívta a figyelmet a fűtőberendezések és a kémények állapotának felülvizsgálatára, valamint a fokozott szigetelésű (pl. műanyag nyílászárók) levegőellátására, szellőzésére.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-25 16:46:22

Ruha-és lakberendezési adományt hozott a Teuton Lovagrend


ajánlott cikk főképe

2020-07-26 13:30:24

Búcsúját ünnepelte a Szent Anna templom


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 20:09:21

Gépkocsival segítik a máltai munkát


ajánlott cikk főképe

2020-07-30 13:54:42

Szerelik a közlekedési lámpákat a Somlai úton