Pályaválasztási vetélkedő az Acsádyban


2013-11-06 23:09:53  | cikk: HuHa  | 


Pályaválasztási vetélkedő az Acsádyban főképe
A pápai, ugodi és vaszari általános iskolák végzős diákjait hívta meg pályaválasztási vetélkedőjére az Acsády Ignác Szakképző Iskola. A szerda délután tartott program célja az volt, hogy a tanulóknak bemutassák az intézmény képzési kínálatát, segítsék őket a pályaválasztási döntésben és kedvet csináljanak az iskolában oktatott szakmák tanulásához. A végzősök iskolájuk szerint csapatokban versengtek a különböző szakmákat bemutató helyszíneken, ahol elméleti kérdésekre kellett választ adniuk és gyakorlati feladatok is vártak rájuk.
-Az volt a célunk, hogy a diákok játékos formában ismerkedjenek meg az iskolában oktatott szakmákkal és azok eszközeivel. A vetélkedőn a nálunk oktatott összes szakmába betekintést nyerhettek a végzősök és az egyes szakmákat főként a gyakorlati oldalukról mutattuk be – mondta el a vetélkedő szervezője, Kovács Tamás intézményegység-vezető. Így a szakközépiskolai képzések közül az egészségügyi-, elektrotechnikai- és közlekedési szakmacsoport képzéseit, vagyis a gyakorló ápoló, az autószerelő és az erősáramú elektrotechnikus szakmákat ismerhették meg, a szakiskolai képzések közül pedig a gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, kőműves, festő, szociális gondozó, valamint az asztalosipari szerelő és a lakástextil összeállító szakmák mutatkoztak be. A csapatok forgószínpad szerűen mentek egyik szakmától a másikig, az egyes helyszíneken a szakmai oktatók mellett az iskola tanulói közreműködtek a mesterségek bemutatásában és a feladatok koordinálásában.  Az asztalosoknál például a gyalulás technikájába kóstolhattak bele a nyolcadikosok és az volt a feladatuk, hogy minél hosszabb forgácsot gyaluljanak le a deszkáról, a kőműveseknél pedig a szintező és más földmérő eszközökkel próbálták ki az alapkitűzés módját. A végzősök érdeklődéssel vettek részt az egyes feladatokban, ismerkedtek az autószerelők által használt szerszámokkal és a motor felépítésével, festőhengerrel mintát formáztak, varrtak, de az újraélesztés módszerét is kipróbálták. A Szent István Római Katolikus Általános Iskola egyik tanulója arról mesélt, nagyon szereti a technikát és az ehhez kapcsolódó szakmákat. Ottjártunkkor már megoldották az autószerelők, asztalosok és a lakástextil összeállítók feladatait és neki az autószerelő és az asztalos szakma bemutató feladatai tetszettek leginkább. Mihajlov István még nem tudja pontosan melyik középiskolába fog jelentkezni, de az Acsády és a Mező szóba jöhet, árulta el. Szalay Inez, Ugodról érkezett a pályaválasztási vetélkedőre. A 14 éves lány érdekesnek találta az Acsády-iskola rendezvényét, ezért jött el társaival a vetélkedőre. A feladatok közül kipróbálta a varrást, a szociális gondozó képzés ismertetőjén képkirakót játszott és megismerkedett a kőműves szerszámokkal is. Hogy pontosan mi szeretne lenni felnőtt korában, arra még ő sem tudott választ adni. Németh Tamásnak, a Munkácsy-iskola végzősének viszont már vannak konkrét elképzelései. Autószerelő szeretne lenni, ezért is jött el a pályaválasztási vetélkedőre, hogy ismerkedjen a szakmával. Beszélgetésünkkor még nem járt az autószerelők helyszínén, a többi szakmával azonban már megismerkedett és a sok játékos gyakorlati feladat közül az újraélesztés tetszett neki legjobban.
A csapatok eredményeit az összes helyszín végigjárása után összegezték a szervezők és győztesként a vaszari Ihászi Gábor Általános Iskola diákjait hirdették ki. Mögöttük másodikként a Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata végzett, a harmadik helyezést pedig a Weöres Sándor Általános Iskola érte el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-13 20:13:44

Társadalmi munka a Forrás tanösvényen


ajánlott cikk főképe

2020-06-25 16:46:22

Ruha-és lakberendezési adományt hozott a Teuton Lovagrend


ajánlott cikk főképe

2020-05-15 19:26:04

Tapasztalatok a Tapolcáról


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:31:30

Elmarad a Dürer kiállítás megnyitója, de a tárlat látogatható lesz