Visszatér a Tapolca-patak vízhozama - közmeghallgatáson tárgyaltak a revitalizációs projektről


2013-11-14 21:33:22  | cikk: mo  | 


Visszatér a Tapolca-patak vízhozama - közmeghallgatáson tárgyaltak a revitalizációs projektről főképe
Közmeghallgatás keretében döntött Pápa Város Képviselőtestülete a Tapolca-patak revitalizációját érintő projekt második ütemének elfogadásáról. A programon Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrendezési és társulati osztályvezetője adott tájékoztatást a projekt első ütemében megvalósult munkafolyamatokról, majd szólt a 2014-re tervezett beruházásról. Horváth Angéla szóbeli kiegészítésében érintette a Tapolca-patak történetét, a vízimalmok megszűnését és a vízhozam csökkenését. Hozzátette, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2011. novembere és 2012. januárja között végzett vízhozammérést. Az eredmények azt mutatták, hogy az egykori vízhozam egy része visszatért, s a következő 15 éves távlatban növekedni fog – jelentette ki a szakember. Ez a megnövekedő forráshozam jelenleg hasznosítatlanul folyik el a Horgas-éren keresztül a Mezőlaki-sédbe és annak befogadójába, a Marcalba. Pápa Város Önkormányzata szeretné felújítani az egykori Tapolca-patak nyomvonalát, amely magasvezetésű vízfolyásként egykor a teljes hosszán több malmot működtetett. Az eredeti nyomvonalon a beruházás nem valósulhat meg, mert egyes szakaszai beépültek, vagy közművek találhatók a meder eredeti területén. A teljes vízmennyiség nem vezethető el Pápa belvárosán keresztül, mivel a belvárosi csapadékvíz elvezetők nem alkalmasak e vízhozam továbbítására az eredeti nyomvonalon. A Pápa város csapadékvíz elvezetését is szolgáló Tapolca-patak rekonstrukcióra és revitalizációra szorul – körvonalazta a projekt indokoltságát Horváth Angéla, majd hozzátette, a település belterületén áthaladó Tapolca–patak jelen állapotában nem tudja betölteni vízlevezető funkcióját. A meder benőttsége, feliszapolódása és a műtárgyak rossz állapota miatt a vizek levezetése nem biztosított.

A beruházás célja az, hogy a patak medre és az azon létesült műtárgyak biztonságosan levezessék a mértékadó vízhozamokat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2012. július 31-én kötött hatósági szerződést a Veszprém Megyei Kormányhivatallal a Pápai „Tapolca-patak revitalizációja I. ütem” közfoglalkoztatási mintaprogramra. A tájékoztatóban elhangzott, a geodéziai felmérés előkészítéséhez a Tapolca-patak tervezett nyomvonalán a közfoglalkoztatási mintaprogram keretében növényzetirtást végeztek, a felméréshez 100 méterenként nyiladékok biztosítására volt szükség. A mintaprogram keretén belül 2012. augusztus 15- november 15-ig 20 fő regisztrált álláskereső foglalkoztatásával végezték el a Tapolca-patak mederszelvényének tisztítását, ami cserjeirtást és bokrozást jelentett.

A beszámolóból kiderült az is, 2012. augusztus 28-án tervezői szerződést kötöttek a „Víz- és Környezet” Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.-vel a Pápai Tapolca-patak revitalizációjának előzetes környezeti hatásvizsgálati tervdokumentáció elkészítésére, továbbá a Pápai Tapolca-patak felhagyott medrének a Horgas-ér és a Pápai-Bakony-ér közötti szakaszának helyreállítására vonatkozó vízjogi engedélyes és kiviteli terv elkészítésére.

Horváth Angéla szólt a kivitelezési munkák keretében megvalósuló létesítményekről, a vizek Malomkert Lakóparktól való távoltartásáról, a lakópark csapadékvizeinek elvezetéséről, az Edvy-malom vízpótlásának biztosításáról, a Bakony-ér mederrekonstrukciójáról és a Tapolca-patak mederrendezésének folytatásáról.
A patak rekonstrukciós kivitelezési munkái 2014-ben valósíthatók meg a vízjogi létesítési engedély birtokában. A megvalósításnak azonban további feltétele, hogy 2014. év elején már pozitív döntés szülessen a mintaprogram támogatására a Belügyminisztérium részéről. Éppen ezért a vízügyi szakember kérte a képviselő-testület támogatását is, hogy jövőre megkezdődhessen a beruházás. Az ülésen Péntek Árpád a Bakony-ér Tarczy utcát érintő problematikájáról érdeklődött, melyre Horváth Angéla azt a választ adta, hogy a beruházás nem terjed ki a Bakony-érre, viszont maga után vonhatja egy következő projekt megvalósítását.
Dr. Hermann István és Zsegraics Gyula képviselők hozzászólásukban üdvözölték a Tapolca-patak vízhozamának visszatértét, majd felhívták a figyelmet a Tapolcafői Kertbarát Kör által létesített tanösvényre és a malomkerék felállítására.
A képviselők egyhangúlag, 13 igen szavazat mellett tudomásul vették a tájékoztatót.

A közmeghallgatáson elhangzott Pápa Város Képviselőtestülete 2013. január 1-október 31. között 18 alkalommal ülésezett. Ezen időszak alatt a testület 175 határozatot hozott, 8 alkalommal alkotott új rendeletet, 8 pályázatról döntött és 17 korábbi önkormányzati rendeletet egészített ki. A képviselőtestületi üléseken a képviselői részvétel 86 százalékos volt – derült ki a közmeghallgatáson.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-12 12:41:50

Dr. Áldozó Tamás: Szeretném felhívni a figyelmet a józan, felelősségteljes magatartásra


ajánlott cikk főképe

2020-05-23 20:30:12

On-line vállalkozói fórum a paktum projektben


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 19:08:50

A Pápai Hús sonkával mond köszönetet az ESZI dolgozóinak


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 12:30:58

Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója