25 évvel ezelőtt volt a brassói munkásfelkelés évfordulójára szervezett pápai demonstráció


2013-11-15 20:39:32  | cikk: HuHa  | 


Negyed századdal ezelőtt, november 15-én szolidaritási demonstrációt szervezett a Fidesz Pápai Szervezete. A néhány hónappal korábban alakult csoport a megmozdulással az 1987. november 15-én Brassóban kitört munkásfelkelés első évfordulójára emlékezett és vállalt szolidaritást a romániai kommunista rezsim ellen tiltakozó erdélyiekkel. A zavargásokat hamar visszaverték és súlyos megtorlás következett a Ceausescu vezette országban, sok felkelő eltűnt vagy börtönbe került.
Erre emlékezve 25 évvel ezelőtt a Fidesz Pápai Szervezete fáklyás felvonulást szervezett, melyre előbb engedélyt adott az akkori városi rendőrkapitány, majd a demonstráció előtt -vélhetően felsőbb nyomásra - visszavonta az engedélyt. Dr. Kovács Zoltán így emlékezett vissza az eseményre:
-Néhányunkat bekértek a rendőrségre a tüntetés előtt és megpróbáltak lebeszélni arról, hogy megtartsuk a megemlékező demonstrációt. Akkorra azonban már a buszokon is hirdettük az eseményt ezért pirossal áthúztuk a plakátok feliratait és ráírtuk, betiltva. Ezt azért rossz néven vette a rendőrség. November 15-én két busznyi rendőr figyelte, hogy mit csinál a 15 fideszes. Pedig csak egy emlékbeszédet és békés felvonulást akartunk, hogy ily módon is megmutassuk magunkat, hiszen néhány hónapos hónapos szervezet voltunk.
Dr. Kovács Zoltán hozzátette, csupán egy olyan szolidaritási akciót akartak, mint amilyet most tartottunk a Wass Albert emlékkőnél. Áldozó Péter arról mesélt az évforduló kapcsán, hogy 25 évvel ezelőtt nemzeti színű karszalagot viseltek a szervezők, és az volt a dolguk, hogy a Március 15-e téren a demonstrációra érkezőket tájékoztassák a felvonulás elmaradásáról.
-Ezalatt az idő alatt mi ketten a Mező Szabival az áruház előtt mécsest gyújtottunk, egy felirattal emlékeztettük az arrajárókat a brassói felkelésre és aláírást gyűjtöttünk a szolidaritási akcióval egyetértők között.
A Fidesz Pápai Csoportja a 25 évvel ezelőtti demonstráció óta számos olyan megmozdulást, megemlékezést tartott, melyen a demokrácia mellett és az elnyomó hatalmak elleni tiltakozásról tettek tanúságot.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-06 15:33:54

Libaételek, újborok, szórakoztató programok - Hétvégén Szent Márton-napi Újbor Ünnepe


ajánlott cikk főképe

2019-10-09 21:48:58

Hamarosan elkészül az új piac épülete


ajánlott cikk főképe

2019-09-11 19:38:58

Feltették a felújított toronysisakot a Szent József Kápolnára


ajánlott cikk főképe

2019-10-16 20:12:04

Az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja a pápai mentőállomáson


PÁPA időjárás