Drámapedagógia az óvodai nevelésben


2013-11-21 13:06:05  | cikk: mo  | 


Drámapedagógia az óvodai nevelésben főképe
Lebilincselő drámapedagógiai foglalkozást kísérhettek figyelemmel tegnap a Pápai Városi Óvodák Szivárvány Óvodájának nevelői. A foglalkozást Kunné Darók Anikó drámapedagógus tartotta az intézmény meghívására. A törvény ugyanis kötelezővé teszi, hogy a köznevelési intézményeknek továbbképzési programmal kell rendelkezniük. A Pápai Városi Óvodák intézményeiben pedig kiemelt helyet kapott a drámapedagógia ebben a programban. Az ehhez kapcsolódó szakvizsgát Módra Judit elvégezte, és az óvónő elvállalta a munkaközösség vezetését is – tudtuk meg Csákvári Judittól. Az intézményvezető elmondta azt is, a munkaközösség foglalkozásai jövő héten meg is kezdődhetnek.

S hogy minden nevelőnek és óvodapedagógusnak megfelelő rálátása legyen arra, hogy a drámapedagógia mennyire hasznos és komoly előnyökkel jár a gyermekek személyiségének fejlődése terén, ezért hívták meg a tegnapi alkalomra Kunné Darók Anikót, aki már nem először járt a Pápai Városi Óvodák intézményeiben. A drámajátéknak mindenképpen helye van az óvodákban, s hogy erről meggyőződhessenek a nevelők is, ezért a Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesülete és a Pápai Városi Óvodák összefogásával a szakember minden óvodában tart egy-egy foglalkozást a nagycsoportos gyerekek számára.
Csákvári Judit úgy fogalmazott, mindig csak beszélünk arról, hogy megváltozott a világ körülöttünk, mások a gyerekek, mások a szülők, más nézeteket vallanak. De vannak alapok, amelyeket ugyanúgy fontosnak kell tartanunk.
- Ezeket az alapokat csak úgy tudjuk erősíteni a szülőkben a gyermeknevelés és a gyermekek elfogadása terén, hogyha ehhez mi is hozzáteszünk. A drámajáték erre ad lehetőséget, amely nemcsak a kollégákat segíti, hanem a szülőket is – tette hozzá az intézményvezető.

Kunné Darók Anikó a foglalkozás kapcsán elmondta, olyan játékokat játszunk a gyerekekkel, amelyek az elfogadásról, a szófogadásról szólnak. Játék közben tanulják meg a kicsik, hogy milyen szabályok szerint kell cselekedni, most azonban nem a felnőttek által meghatározott szabályokat vesszük sorra, hanem azokat, amelyeket ők állítanak fel. És természetesen ezeket érvényesítik majd az életben is.
- Szerepbe lépünk, egy mesehelyzetbe képzeljünk magunkat és a szituációkat a mesében játsszuk el – fogalmazott a szakember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-15 10:51:42

Koszorúzással tisztelgett a város a 48-as hősök emléke előtt


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 12:36:53

Védőfelszerelések a kórháznak és a mentőknek


ajánlott cikk főképe

2020-06-09 09:10:18

Új infrastrukturális beruházásokat adtak át az MH Pápa Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához