Kilencezer növény a Fő téren


2013-11-26 23:08:04  | cikk: HuHa  | 


Kilencezer növény a Fő téren főképe
Több mint kilencezer növény pompázik a megújult Fő téren. Vagyis, a pompázik kifejezés kicsit túlzó, hiszen néhány héttel ezelőtt kezdte meg a telepítést a kivitelező cég és a most elültetett növények majd tavasszal mutatják meg magukat leginkább, aztán pedig néhány év múlva, megerősödve, kifejlődve lesznek igazán szemet gyönyörködtetőek. Azt azonban már most is meg lehet állapítani, hogy így is színesebbé, szebbé tették a közel tizenhatezer négyzetméteres területet.
A terveknek megfelelően, fák, cserjék és virágok díszítik a kétezer négyzetméternyi zöldfelületet. A Boroszlán Zrt. háromféle fát telepített a kijelölt helyekre, melyeknek funkciója a tér díszítésén kívül, az árnyékadás lesz majd. A Plébániasor meghosszabbításában a meglévő hársfasort pótolták a csemetékkel, a telepített fák ugyanolyanok, mint a már ott lévők, vagyis nagyra növő, de lassan növő fajták, melyek még hosszú ideig nem takarják el szem elől a szép épületeket. A tér nyugati részére a cukrászdától a Kazamata felé és a Szent István út kastély felőli oldalára díszkörte került, ez a fafajta körülbelül 3 méter magasra nő, tojásdad alakú lombkoronát növeszt és ősszel apró terméseket nevel. A Kossuth utca és a Fő utca közötti szakaszon a fák telepítését nem tette lehetővé a föld alatt futó sok közmű és az előírt védőtávolságok megtartása, így oda dézsás fákat helyeznek. A díszmeggyek - melyek tavasszal kerülnek ki a térre az edényekbe – közel 3 méter magasra nőnek, koronájuk gömbre nyírható, ezeknek nagyságát majd a kertészek határozzák meg. A megújult térre közel ötven fát telepítettek a kivitelezők.
-A tér zöldszigeteibe örökzöld növényeket telepítettünk, a különböző fajták kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy mennyire napos vagy árnyékos az adott terület – mondta el érdeklődésünkre Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója. Így a Plébániasor folyton árnyékos ágyásaiba kis meténg került, mely kiváló talajtakaró növény és április-májusban virágba borítja majd a területet. A tér nyugati oldalán kialakított zöldszigetekbe madárbirset telepítettek. Ez ugyancsak talajtakaró növény apró almaterméssel. Mindkét növényfaj az első év lassú fejlődését követően beteríti a területet, így a gyomosodás kevéssé veszélyezteti majd az ágyásokat, addig pedig fenyőháncs védi a gazosodástól a kialakított zöldszigeteket.
-A templomot körülvevő területet sok napsütés éri, így oda levendulát telepítettünk, szegélyként pedig kakukkfüvet ültettünk. Mindkét növényfaj kedveli a sok napsütést és bírja a szárazságot – magyarázta a vezérigazgató. A levendulából egyébként került a buszmegállót és az úttestet elválasztó szigetbe és a katolikus iskola mellett kialakított buszmegállóhoz is.
A kivitelező gondoskodik a télen esetleg kifagyó növények pótlásáról, a zöld területek gondozása pedig a Városgondnokság feladata lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-19 16:19:36

Beszakadt a szökőkút térkőburkolata az egyik kukásautó alatt a Fő téren


ajánlott cikk főképe

2020-07-17 22:16:01

A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2020-07-07 19:38:26

Gazdag kulturális programot kínál a Gyermekjóléti Alapítvány


ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához