Hálaadást ünnepeltek a Tarczyban


2013-11-27 19:54:46  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Hálaadást ünnepeltek a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatán a nevelők nagy hangsúlyt fektetnek az angolszász országok kultúrájának, ünnepeinek és szokásainak megismertetésére.  Ma délután hálaadás napi ünnepséget tartottak az iskolában, ahol a kéttannyelvű tagozatra járó diákok verssel, énekkel és színdarabbal elevenítették fel az egyik legfontosabb amerikai ünnep eredetét.
A program kapcsán Hardi Tünde, az iskola kéttannyelvű tagozatának vezetője elmondta, a tagozaton tanuló gyerekek tanulmányaik során megismerkednek az angol nyelvű országok ünnepeivel, hagyományaival is.
- A hálaadást minden év november negyedik csütörtökén ünneplik az Egyesült Államokban. Ilyenkor a család apraja-nagyja összegyűlik és töltött pulykát esznek áfonyaszósszal, valamint sütőtök pitét. Az ünnephez hozzátartozik az is, hogy ezen a napon fontos futballmeccsek zajlanak, aki csak teheti elmegy ezekre, vagy a tévében kíséri figyelemmel a mérkőzéseket. Az ünnep gyökerei közel 400 évre nyúlnak vissza, amikor is 102 zarándok a Mayflower nevű hajón elhagyta Angliát és megérkezett az Újvilágba, vagyis Amerikába egy jobb élet reményében. Ők voltak az elsők, akik nagy lakomával ünnepelték meg a bőséges aratást, és hálát adtak az Istennek és indián barátaiknak a sok segítségért, jóért, amit új hazájuk nyújtott nekik.
Hardi Tünde hozzáfűzte még, a diákok nagy lelkesedéssel készültek a műsorra, készítettek jelmezt. Mint mondta, a közel hatvan felső tagozatos diák közreműködésével zajló program megvalósításában az iskola angoltanárai működtek közre.
A műsort a tanulók kétszer adták elő, először magyar nyelvű narrátorral, majd angolul.
Az előadáson részt vett Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Trevor Nitz ezredes, az ezred parancsnokhelyettese és kedves családja, a QSI amerikai nemzetközi iskola tanárai, diákjai, Kádi Attiláné Patus Viktória, a szülői munkaközösség elnöke és Bocskay László önkormányzati képviselő is.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!