A jégpályáról egyeztettek – ilyen extrém időjárási körülmények között nem működtethető stabilan


2013-12-30 14:14:22  | cikk: HuHa  | 


Egyeztetésre hívta a kivitelezőt és a városfejlesztési osztály vezetőjét Áldozó Tamás polgármester ma délelőtt. A városvezető a próbaüzem eddigi tapasztalatairól és a várható nyitás időpontjáról kért tájékoztatást.
Vörös László, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatója elmondta, az üzembehelyezés megkezdésekor észlelt műszaki hibát rövid idő alatt kijavították. Ez azt jelentette, hogy az egész rendszer – ami közel hétszáz csatlakozás – felülvizsgálatát kellett elvégezni. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egyes hűtőkörök nem működtek, ezek javítása megtörtént. A rendszert újratöltötték fagyállóval, légmentesítették és újra kezdték a hűtési folyamatot.
Azóta a pálya gépészeti berendezései folyamatosan működnek és december 23-ára mintegy 2 cm összefüggő jégvastagságot sikerült is elérni. A karácsonykor beálló rendkívüli meleg és a vele együtt érkező erős szél azonban a jégkészítési folyamatot lehetetlenné tette.
A vezérigazgató arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy a kiviteli terveknek megfelelően kialakított jégpálya technológiája arra alkalmas, hogy a már kialakított jégfelületet melegebb – plusz 10 fokos nappali hőmérséklet, szélcsend vagy enyhe szél és szórt napsugárzás esetén – fenntartsa. A jelenlegi extrém időjárási körülmények jégfelület előállítására nem alkalmasak.
A jégfelület előállítása során ugyanis a hűtőfolyadék először áthűti a pálya alépítményét, amire 10-12 fokos csapvizet permeteznek. Ennek a víznek kell egy rétegben átfagynia ahhoz, hogy a következő réteg vizet rá lehessen vinni a felületre. Így a jégkészítés optimális hőmérséklete legfeljebb plusz 4 fok lehet. Melegebb léghőmérséklet esetén a melegebb víz – jelen esetben széllel társulva – a jég felolvadását is eredményezheti, amint az az elmúlt napokban észlelhető is volt. Karácsonykor ugyanis 50-60 km/órás, 10 fokos szél fújt és a hőmérsékleti rekordok is megdőltek.
Vörös László azt is elmondta, jelenleg vizsgálják, hogy ilyen időjárás mellett a hűtőberendezés teljesítményének módosítása milyen eredménnyel jár, esetleges túlhűtés esetén ugyanis a jég minősége rosszabb lesz és összerepedezhet. A szakemberek azt is vizsgálják, hogy a rendszer milyen gyorsan tud reagálni a hőmérsékleti változásokra, részben ez is indokolta a hűtőgépház Fő téren történő ideiglenes elhelyezését.
Molnár István városfejlesztési osztályvezető arról beszélt, a próbaüzem hosszadalmas folyamat, melynek során a rendszer alap- és finombeállításait kell elvégezni. Próbaüzem alatt a jégpálya már használható, a jégképződést követő három nap után korcsolyázásra alkalmas lehet. Jelenleg az időjárás miatt a pálya megnyitása nem tervezhető. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a rendkívüli időjárási hatásokat mérsékeljék, a levegő hőmérsékletének szabályozása ugyan nem lehetséges, de a szél megfogására újabb faházak kihelyezését tervezik a pálya mellé.
A jégpálya a Fő tér rehabilitáció részeként készült, a kivitelező végszámláját a próbaüzem lezárását követően egyenlíti ki a város. A kivitelező a próbaüzemmel kapcsolatos költségeit a város felé egyébként nem érvényesítheti.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-29 14:22:57

Teljes fordulatszámon pörög a piac


ajánlott cikk főképe

2020-01-23 23:01:02

Ismét dr. Áldozó Tamást választották a TÖOSZ megyei tagozatvezetőjének


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 12:28:21

Szombaton ismét Farsang a jégpályán


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 21:36:08

Magyar emlékek Bajorországban