Délszláv népzene az ifjúsági filharmóniában


2014-02-27 20:17:15  | cikk: Babos Petra  | 


Délszláv népzene az ifjúsági filharmóniában főképe
A Vujicsics együttes kiváló zenészei léptek ma színpadra, mivel a 2013/2014-es filharmónia ifjúsági hangversenybérlet második előadásához érkezett. Tegnap a Türr István Gimnázium és Kollégium, valamint a Pápai Gazdasági Szakközépiskola diákjai, ma pedig a petőfisek és az általános iskolások vehettek részt a színvonalas előadáson, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont. Az országosan ismert és népszerű, de határainkon túl is sikeresen koncertező Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok változatos és gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki célul.
- A Vujicsics együttes 1974-ben alakult Pomázon. A délszláv zenei formáció azóta Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. A tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató, Vujicsics Tihamér munkásságát folytatva gyűjtjük és dolgozzuk fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatjuk meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken, mint például dvojnice-on, tarabukán, szamicán és basszusprímtamburán.
Az Európát, Ausztráliát és a Közel-Kelet országait bejárt együttes előadásait Bartók Béla és Vujicsics Tihamér gyűjtött dallamai teszik izgalmassá és élvezetessé - mondta hírportálunknak Eredics Gábor művészeti vezető, aki hozzáfűzte még, nagy örömmel jöttek Pápára.
Az együttes hatalmas sikert aratott a pápai diákok körében, akik vastapssal jutalmazták a koncertet.
A filharmónia koncertsorozat utolsó előadása várhatóan áprilisban lesz.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-21 21:07:43

Sikeres pályázat - megújuló kiállítás


ajánlott cikk főképe

2019-09-19 22:13:11

6, 2993, 939 - az útrekonstrukciós beruházást összegezték


ajánlott cikk főképe

2019-10-12 11:06:23

Százszorszép anyanyelvünk


ajánlott cikk főképe

2020-01-19 10:31:31

Népszerű volt a Jégpályák éjszakája Pápán


PÁPA időjárás