Mérésék és előadások - Egészségvédő nap a Megújulás Klub szervezésében


2014-03-01 15:22:35  | cikk: mo  | 


Mérésék és előadások - Egészségvédő nap a Megújulás Klub szervezésében főképe
Legnagyobb kincsünk az egészség – ez talán unalomig ismételt közhely, de a valóság az, hogy amíg nem veszítjük el, addig nem tudjuk igazán értékelni. A Rákbetegek Országos Szövetsége pápai Megújulás Klubjának tagjai vallják ezt, s ezért is igyekeznek minden alkalmat megragadni arra, hogy felhívják a figyelmet az egészségmegőrzésre. Hogy a betegségeket ne gyógyítani kelljen, hanem megelőzni. Erről szólt a mai egészségvédő nap, melyet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója védnökségével a Megújulás Klub és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezett.

A Pedagógus Művelődési Ház megtelt érdeklődőkkel a mai nap folyamán, akik számtalan lehetőséget kaptak arra, hogy tegyenek egészségük érdekében. Hiszen a vérnyomás-, a testzsír- és vércukormérés, vagy a szakszerű emlővizsgálat kis lépés ugyan, de rávilágíthat egy-egy problémára és irányt mutathat abban, merre induljunk tovább egészségünk védelme érdekében. Erről beszélt dr. Kovács Zoltán is megnyitó gondolataiban, amikor azt hangsúlyozta, a kormány által létrehozott és folyamatosan nyíló egészségcentrumok is azt a célt szolgálják, hogy kockázatmérésekkel és életmód-, valamint egészségvédelmi tanácsokkal segítsék a társadalmat. Somlóvásárhelyen már megnyílt egy egészségfejlesztési iroda, a közeljövőben Farkasgyepűn is átadják – jelentette ki az országgyűlési képviselő, majd hozzátette, ez azért is fontos, hogy ne csak egyetlen nap szóljon az egészségről, hanem egész éven át elérhetőek legyenek a szűrővizsgálatok.

Önálló standdal vett részt a rendezvényen a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda is. Lautner Judit, az iroda egészségfejlesztési tanácsadója elmondta, a centrum legfőbb célja, hogy az elöregedő társadalom egészségi állapotában és életminőségében javulást érjenek el. A program főként a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekre koncentrál. A farkasgyepűi iroda a pápai térségben 10 településen kíván különféle életmódprogramokat megvalósítani, ezenkívül megkezdődött a lakosság egészségügyi állapotfelmérése is – tudtuk meg a rendezvényen.

Az egészségügyi mérések mellett a Megújulás Klub tagjai az egészséges táplálkozásra is felhívták a figyelmet. A szűrővizsgálatok mellett az egyik asztalon ízletes falatokat kóstolhattak az érdeklődők: fokhagymás sárgarépa-, tormás cékla- és petrezselymes sajtkrémet, melyek rendkívül gyorsan elkészíthetők és kenyérre kenve igazán gusztusossá varázsolják a vacsorát vagy éppen a reggelit.
Az egészségvédő nap azonban nemcsak a szűrésekről szólt, délután számos hasznos előadást tartottak az érdeklődőknek – egyebek mellett – a daganatos megbetegedésekről, az elsősegélynyújtásról, a pápai kórház életében bekövetkező változásokról, fejlesztésekről, de volt torna is, hiszen az egészségvédelem fontos részét képezi a mozgás.

Hörömpöly Imréné, a Megújulás Klub vezetője elmondta, kétévente szervezik meg nagyszabású egészségvédő napjukat, melynek a figyelemfelkeltés a célja. A klubvezető hozzátette, hatalmas jelentősége van a szűrővizsgálatoknak, mert az időben diagnosztizált emlőrák gyógyítható. A klub 42 tagja ma már jó hangulatú összejöveteleket tart, vízitornára, gyógytornára járnak, kirándulnak és támogatják egymást. Hörömpöly Imréné arra biztatta a betegségen átesett, vagy éppen a daganatos megbetegedéssel küzdő társait, keressék fel bátran a klubot, hiszen bárki számára megnyugtató lehet egy olyan közösség és együttlét, ahol a tagok ugyanúgy átélték a betegséggel járó kínokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-04 14:04:20

Az ötödik elem - megkezdődött a Városi Sportcsarnok felújítása


ajánlott cikk főképe

2020-02-05 13:43:11

A tegnapi vihar szétszedte a megyét


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 16:50:08

A pénzügyi biztonságról a pénzügyi és vállalkozói témahéten


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 21:51:37

Rézfúvós együttes a meglepetés koncerten