Gáty Zoltán ének-zene tanárról neveztek el egy tantermet a Refiben


2014-03-04 18:53:06  | cikk: Babos Petra  | 


Gáty Zoltán ének-zene tanárról neveztek el egy tantermet a Refiben főképe
Ma délelőtt tartották a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának ének-zene termének névadó ünnepségét, amit az intézmény egykori diákjáról, valamint tanítójáról, Gáty Zoltánról nevezték el. Az ünnepélyen részt vett Gáty Zoltán unokája, s az ő családja, valamint dédunokája, ükunokái és Kerpel Péter tanár is.
Gáty Zoltán 1856 márciusában született Ajkán. Középiskolai tanulmányait Pápán, a nagymúltú Pápai Református Kollégiumban végezte, majd magyar-természetrajz szakos tanárnak készült, de barátai tanácsára abbahagyta tanulmányait és beiratkozott a Zeneakadémiára, ahol zeneszerzőnek tanult. Diplomáját Erkel Ferenc írta alá, vizsgadarabját a budapesti Vigadóban adták elő. Pályája nagyon sikeresen kezdődött, zeneiskolát alapított, hangversenyeket szervezett. A budapesti teológián is tanított, majd Pápára költözött családjával. 1904-ben megszervezte Pápán a városi zeneiskolát, amely 1926-ig állt fenn, és városi zenekart is alapított, mellyel tevékenyen részt vett a város zenei életében. Műveinek nagy része itt született Pápán. Tanári pályája során mindvégig meghatározó személyisége volt Pápa város zenei életének. Nagyon szeretett a városban élni és tanítani is. A diákokat a zeneművészet szeretetére nevelte. A 19. század kulturális életének meghatározó alakja, a Jókai Kör egyik alapítója. Műveinek digitalizálásával, rendszerezésével jelenleg Horváth Adrián, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának jelenlegi énektanára foglalkozik.
Az ünnepélyen Gránásiné Bácsi Tünde iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kerpel Péter, a Gáty Alapítvány Kuratóriumának tagja szólt a megjelentekhez, aki az avatóünnepély kapcsán érdeklődésünkre elmondta, a város 800 éves jubileumához kötődően októberben egy koncertet szerveznének, hiszen van Pápának egy saját zeneszerzője, kiváló művekkel, s ezt feltétlen meg kell ismertetni mindenkivel.
- A díszterem melletti ének-zene terem Gáty Zoltán nevét kapta egy kis emlékfallal, családi képekkel, kottarészletekkel csinosítva. Az ajtó mellett egy mellkép látható, valamint az életrajza és a Gáty Alapítvány alapító okiratának kivonata is olvasható. Reméljük, ezzel is sikerül megismertetnünk a diákok körében a nagyhírű zeneszerzőt.
Az avatóünnepségen Gáty- verssel Kerpel Fanni, 12. B osztályos tanuló, Gáty Zoltán ükunokája, valamint Gáty Zoltán műveinek előadásában Szabó Tamás és Nagy Tibor hegedűművészek és Kaufmann Zsófia zongorán működött közre.
A program végén megkoszorúzták a tanterem előtti falon lévő Gáty-képet.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-25 21:41:50

A közgázosok nyerték meg a városi Jókai-vetélkedőt


ajánlott cikk főképe

2018-09-27 22:44:29

Gazdag programot kínál az Országos Könyvtári Napok


ajánlott cikk főképe

2018-12-15 22:54:50

Tarczy-nap a természettudományok jegyében


ajánlott cikk főképe

2018-11-08 13:19:06

Elkészült a sportpark az Acsády sporttelepén


PÁPA időjárás