MSZP: már most csődöt mondott a választási törvény


2014-03-05 23:59:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


MSZP: már most csődöt mondott a választási törvény főképe
Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke városunkba látogatott szerda délután, hogy a baloldali összefogás ügyét erősítse. Az Összefogás 2014 égisze alatt tartott sajtótájékoztatóján a közelgő parlamenti választások, valamint a kormányváltás fontossága szolgáltatta a központi témát.
– Ez a választási kampány-finis egy olyan sajátsággal rendelkezik, amit eddig a magyar demokratikus választások történetében nem tapasztaltunk. Ha egy mondatban kell összegezni, akkor azt mondanám, egy-két napja kiderült, hogy a kizárólag a kormánypártok által ránk erőltetett választási törvény látványosan csődöt mondott. Már előre csődöt mondott, még az igazi kipróbálás előtt. Kiderült, hogy politikai érdekből sikerült annyira túlbonyolítaniuk a szabályokat, hogy már ők maguk sem igazodnak ki rajta. Azonban a választási törvény csődje nem azt jelenti, hogy ne volna lehetőség a kormányváltásra, és nem azt jelenti, hogy a választókat ezzel otthon lehet majd tartani. A választók meg fogják tanulni, mi pedig meg fogjuk tanítani az új szabályokat – hangsúlyozta Lendvai Ildikó.
Mint mondta, nem véletlenül alakították úgy a választási törvényt, hogy jelöltek és pártok tucatjai között kelljen eligazodniuk a választóknak. A szocialista politikus szavai alapján mindez beleillik az elmúlt három és fél év közélettorzító, demokráciaszűkítő folyamataiba. Meggyőződése szerint a jelenlegi kormányzat azt szeretné, hogy az emberek minél kisebb része kapcsolódjon be aktívan a közéletbe, és minél kevesebben menjenek el szavazni. Kiemelte, ennek az ellenkezőjét kell elérnie a baloldali ellenzéknek, ami két okból különösen fontos. Egyrészt minél nagyobb a választási részvétel, annál nagyobb az esély a kormányváltásra. Másrészt pedig társadalmi érdek, hogy minél több állampolgár aktív és felelős részvétele szabályozza a közéletet.
Lendvai Ildikó a választási törvény hibái közé sorolta, hogy sok esetben nem volt egyszerű szabályosan kitölteni az ajánlóíveket. Véleménye szerint a Fidesz nem a parlamentbe bejutók, hanem a választásokon elindulók számát akarta szaporítani, ennek érdekében mesterségesen felduzzasztották a jelölési és a majdani választási folyamatot. Ezáltal pedig a túlzott és megalapozatlan bőség zavarát idézték elő a szavazással kapcsolatban, hogy még inkább elbizonytalanodjanak az ingatag választók. A korábbi MSZP-elnök úgy fogalmazott, „sikerült mesterségesen összezagyválni a rendszert”.
Lendvai Ildikó megjegyezte, kormányra kerülésük esetén a szociális és gazdasági problémák orvoslásán túl többek között új családvédelmi törvényt, új egyházi törvényt és új médiatörvényt alkotnak majd, továbbá jogszabályokat alkotnak a diszkrimináció, a rasszizmus, valamint antiszemitizmus visszaszorításának érdekében. Ezenkívül hasonlóan fontos feladatuk lesz a demokrácia csorbáinak kiküszöbölése.
A sajtótájékoztatón az Összefogás pártjainak helyi képviselői is részt vettek. – Négy hetünk van a választásokig. Aki nem megy el szavazni, az az Orbán-kormány hatalomban tartását erősíti. Ezért arra bíztatjuk a pápaiakat és a környékbelieket, hogy április 6-án menjenek el szavazni – fogalmazott Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke. Grőber Attila, az MSZP pápai vezetője is úgy vélekedett: fontos, hogy minél több ember éljen a választási jogával. Elmondta, a következő egy hónap arról fog szólni, hogy a baloldali ellenzék megpróbál alternatívát mutatni Magyarországnak.

Lendvai Ildikó a sajtótájékoztató után a DK Szabad szó estek elnevezésű rendezvénysorozatának aktuális alkalmán vendégeskedett. Az egyik belvárosi étteremben lezajlott lakossági fórumon Gőgös Zoltán, az Összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje is részt vett.

Képek:


Címkék: MSZP | DK | választás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-27 00:22:37

Legyen hitünk és legyen erős akaratunk ebben a városban - választási fórumot tartott a Fidesz


ajánlott cikk főképe

2019-07-31 07:24:56

A Momentum is támogatja Grőber Attilát


ajánlott cikk főképe

2019-09-12 23:49:46

Fideszes jelöltek a Pápai Polgári Körben


ajánlott cikk főképe

2019-09-17 07:20:26

Turizmusfejlesztés, belváros-rehabilitáció, falvaink fejlesztése, intézményi korszerűsítések - négy újabb pont az Esterházy2035-ből


PÁPA időjárás