Huszárok jártak a Csókai Óvodában


2014-03-14 23:53:27  | cikk: Babos Petra  | 


Huszárok jártak a Csókai Óvodában főképe
A Csókai Óvodába ma délelőtt a közelgő nemzeti ünnep alkalmából a Pápai Huszáregyesület néhány tagja látogatott el. A gyerekek nagyon örültek a huszároknak, akik lovakkal érkeztek, hogy toborzásra invitálják az apróságokat.
Tunnerné Buzás Éva óvodavezető érdeklődésünkre elmondta, az intézményben már egész héten készültek a március 15-ei ünnepségre. Minden csoport feldíszítette a termét, a gyerekek csákókat, pártákat, kokárdát, zászlót és kardot készítettek, de tanultak mondókákat, indulókat is.
- Az óvodások még nem értik igazán ennek az ünnepnek a lányegét, ezért egy drámajátékot készítettünk elő, melyben a magyarok várát védtük meg az ellenségtől. Reméljük, így közelebb hozhattuk a gyerekekhez ezt az ünnepet. A hét csúcspontja ma délelőtt volt, hiszen egy óvodásunk, Németh Luca édesapja a huszáregyesület tagja, így ő, Németh Attila és Molnár Adrián látogattak el hozzánk lóháton. Célunk a projekttel magyarságunk erősítése a korabeli életmód és katonaszokások megismerésével; egy képzelt magyar vár ostromának dramatizálása, szerepek megelevenítése, a győzelem katarzisa. Így az óvoda kisgyermekei megismerhették a korabeli viseleteket, a szokásokat, képet kaphattak a katonaélet szépségéről.
Ősi Tóth Milán kérdésünkre elmondta, a huszároknak régen az volt a dolga, hogyha parancsot adott nekik a várkapitányuk, azt teljesíteniük kellett, megnézték az ellenséget, sokat lovagoltak, az állatokat mindig ellátták, és persze sokat harcoltak.
Kolompár Csaba, aki a várkapitány volt a drámajátékban, hozzátette, ő irányította a katonákat, akik engedelmeskedtek neki.
A huszárok látogatásuk során toboroztak is, melyre minden óvodás lelkesen jelentkezett és aláírta a sorozó bizonyítványt.
A tartalmas program során a gyerekek igazi képet kapta a huszáréletről és a korabeli öltözékről.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-05 13:43:11

A tegnapi vihar szétszedte a megyét


ajánlott cikk főképe

2020-04-15 13:21:43

Állatmentő akció a Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-02-24 10:11:18

Elkezdődött a Trianon 100 - Históriás szabadegyetem előadássorozata


ajánlott cikk főképe

2020-03-31 16:16:36

Intézményi egységesség és követhetőség - Digitális munkarend a Pápai Szakképzési Centrum intézményeiben