Pápai palackposta az irodalombarátoknak


2014-04-12 00:21:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Pápai palackposta az irodalombarátoknak főképe
A költészet napján, ünnepélyes irodalmi rendezvényen mutatták be az Agria folyóirat legfrissebb számát erősítő Pápai palackposta elnevezésű összeállítást, mely húsz pápai szerző költeményeit, novelláit, prózai szövegeit tartalmazza. A Petőfi Sándor Gimnázium aulájában pénteken délután lezajlott eseményt számos vers, illetve zene is színesítette.
A szép számban egybegyűlteket Huszár Endre, a házigazda oktatási intézmény igazgatója köszöntötte, majd dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár első embere megnyitotta az irodalmi délutánt. A könyvtárigazgató kiemelte, nagy öröm számára, hogy a rendkívül színvonalas folyóiratnak egy komoly fejezetét ezúttal egy, a pápai irodalmi alkotók tevékenységét reprezentáló összeállítás képezi. Mint mondta, különösen jóleső érzéssel tölti el, hogy a Pápai palackpostában szereplő versek, novellák szinte mindegyike szeretett városunkkal, Pápával foglalkozik. Ezekből aztán diákok olvastak fel néhányat a műsor folyamán. Kerpel Péterné, a Petőfi Sándor Gimnázium magyartanárnője, a rendezvény moderátora felvezetőjében megjegyezte, az elhangzott szerzemények némelyikét maguk a tanulók jegyzik, de persze felnőttek művei is megszólaltak. A tanárnőtől megtudtuk, az aulát díszítő rajzok, festmények, grafikák ugyancsak a tanulók munkáját dicsérik.
– A jó vers már akkor közöl, közvetít számunkra valamit, mielőtt eljutna az értelmünkig – fogalmazott beszédében dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, főiskolai docens, az Agria folyóirat főszerkesztője. Tájékoztatása szerint az Agria 2007 decemberében indult, jelenleg a 26. számánál tart. A főszerkesztő a lapot elsősorban egri és helyi regionális értékekre alapozó, de Kárpát-medencei kitekintésű, összmagyar folyóiratként jellemezte. – Egészen pontosan az Agria periodika, ugyanis negyedévenként jelenik meg, tehát egy évben négyszer. Gyakorlatilag könyvnyi terjedelmű, 288 oldalt tartalmaz. Olvasóink ezért is emlegetik könyvként. Hűséges szerzőinknek köszönhetően valójában minden alkalommal akár háromszor ennyi tartalmat is össze lehetne állítani. A lapnak nagyon jó a fogadtatása, a visszhangja – nyilatkozta hírportálunknak dr. Ködöböcz Gábor.
– Húsz szerző szerepel a pápai összeállításban, melynek létrejötte elsősorban Mátyus Aliznak, régi munkatársunknak, szerzőnknek köszönhető, hiszen ő gyűjtötte egybe az anyagot. Elmondhatom, bőséges alapanyagból tudtam válogatni. Természetesen minden esetben elemi érdekem, hogy a beérkező kéziratokból a lehető legjobb lapot próbáljam letenni az olvasók asztalára – fűzte hozzá az irodalomtörténész.
Mátyus Aliz írónő elmondta, az Agria folyóiratnak hála létrejött egy pápai irodalmi összeállítás, és rendkívül örömteli, hogy ehhez kapcsolódóan sikerült összegyűjteni a városban a Pápai palackpostába beválogatottakon túl még háromszor ennyi írást. – Módunk van arra, hogy megmutassuk magunkat egymásnak. Módunk van arra, hogy tudomásul vegyük, ennek a városnak van egy íróműhelye, még akkor is, ha ez eddig csak látensen létezett – fogalmazott Mátyus Aliz, majd hozzátette: a jövőben érdemes lesz megszólítani és közös műhelybe hívni Pápán az irodalmi alkotókat.
A rendezvény – melyen részt vett többek között Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója is – kötetlen beszélgetéssel zárult, továbbá a résztvevőek egy pápai művészeti folyóirat lehetséges létrehozásáról is szót ejtettek.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet