Pápai Képtár a Várkertfürdő gyógyászatán


2014-04-21 12:38:01  | cikk: HuHa  | 


Pápai Képtár a Várkertfürdő gyógyászatán főképe
A modern művészeti alkotásokat felvonultató kiállítás után mostantól állandó tárlat fogadja a Várkertfürdő gyógyászatára érkezőket. Az ötlet Kiss László tanár úrban fogalmazódott meg, amikor több héten keresztül járt gyógyászati kezelésre a létesítménybe. Mint mesélte, kezdetektől fogva tetszett neki az épület, és a nagy fehér falfelületeket látva született meg benne a gondolat, hogy a létesítmény kiváló helyet adhatna a pápai alkotók munkájának.
-Ez egy kiegyenesített Guggenheim Múzeum pápai viszonylatban – mondta. Kiss László a létesítmény vezetőjével történt egyeztetés után kereste meg a pápai alkotókat, hogy ajánljanak fel képeket az állandó kiállítás számára, így szinte valamennyi helyi kötődésű képzőművész képviselteti magát néhány munkával. A kiállításon többek között Borbély Lajos, Drabant András, Ézsiás István, Kerpel Péter, Katona György, Mező Lászlóné, Persaits László és Zsuppán István művei láthatók, de vannak alkotások A. Tóth Sándortól, Bíró Károlytól és Szalay Lászlótól is. A tárlat megszervezésében dr. Tóth Gábor Sándor, A. Tóth Sándor fia segédkezett, így olyan alkotók munkái is a falakra kerülhettek, mint Mátyás Lajos és Révész Antal. A képtárban látható művek főként pápai vonatkozásúak, épületek, utcák, várkerti részletek és a városhoz kötődő gondolatok, élmények nyomán született alkotások, de néhány potré, balatoni és bakonyi táj valamint más ihletésű festmény és grafika is a falakra került. Kiss László maga is több képet ajándékozott a tárlat számára, többek között a Várkertfürdő strandjáról készül pasztell kréta rajzot és egy ábrahámhegyi akvarellt.
A Pápai Képtár megnyitóján a tanár úr üdvözölte a megjelent alkotókat és családtagjaikat, majd P. Tófeji Valéria mondott köszöntőt. Az irodalmár a költészet napjához nyúlt vissza beszédében, párhuzamot vonva a különböző művészeti ágak között.
-Egy héttel ezelőtt a költészet napján a művészet egy másik ága érintette meg lelkünket, másként. A költészet szép szavakba foglalt léleksimogatás, míg a képzőművészet a csend beszéde. Szavak nélkül, látványával indítja meg fantáziánkat és néha a képzeletünk szárnyat is bont. A művészet hatása ünnepet teremt bennünk – fogalmazott.
A kiállítást dr. Tóth Gábor Sándor nyitotta meg, aki édesapja életútját idézte fel és a pápai kiállítások történetéről beszélt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-26 12:48:04

Élő közvetítés a képviselő-testület alakuló üléséről


ajánlott cikk főképe

2019-10-17 16:23:48

Közel száz diák versenyzett az Észkerék csapatversenyen a Munkácsyban


ajánlott cikk főképe

2019-12-06 18:42:21

Sokoldalú mobilhangárok a pápai reptéren


ajánlott cikk főképe

2020-02-02 19:15:58

Mátyás és a bolondkirály