Filozófia és történelem szakköröket valósított meg a Türr István Gimnázium


2014-04-25 18:52:45  | cikk: mo  | 


Filozófia és történelem szakköröket valósított meg a Türr István Gimnázium  főképe
Miután a Türr István Gimnázium és Kollégium elnyerte a Kiváló Tehetségpont címet, több, a tehetséggondozást elősegítő pályázaton indulhatott a közelmúltban. Grőber Attila történelem-filozófia szakos pedagógus irányításával az intézmény két tehetséggondozó szakkör megvalósítására pályázott. A kíírásra olyan tehetségpontok nyújthattak be pályamunkát, melyek országos tanulmányi versenyeken elért sikereket tudnak felmutatni. A projekt keretében a Türr-gimnáziumban heti két-két alkalommal vehettek részt a diákok filozófia és történelem szakörökön. A 11-12-13. évfolyamos tanulókat megmozgató foglalkozásokra – diákmentorként – visszatértek az intézménybe olyan egykori türrösök is, akik az országos megmérettetéseken e tantárgyakból sikeresen szerepeltek.

Grőber Attila elmondta, a pályázat útján megvalósult szakkörök hozadéka, hogy a felkészítő foglalkozások nyomán idén is több diák jutott be az OKTV fordulóira. A szakkörök vezetője arról számolt be, a mai fiatalság rendkívül nyitott a filozófia kérdéseire.
- A mai diákság gondolkodási készségeiről nagyon jó véleményem van. Ha valami érdekli őket, szívesen olvasnak. Persze kell hozzá egyfajta kölcsönös bizalom, hogy tapasztalják meg a fiatalok, aki bejön hozzájuk órára, attól tudjanak tanulni. És viszont. A legtöbb dolgot, amit tudok, a diákjaimtól tanultam. A filozófia arra jó, hogy kérdeseket vessen fel. Egyik diákom fogalmazta meg, hogy a filozófia nem megoldásokat közöl, hanem megoldásokat keres. A foglalkozásokon beszélgettünk, kérdéseket vetettünk fel és ezt a tanulók is nagyon élvezték. S főként azt, hogy itt mertek másként gondolkozni, mint a tanár. Ez bizonyára minden fiatalt vonz – fogalmazott Grőber Attila.

A pedagógus által megfogalmazottakat a résztvevők is megerősítették. Csigi Ádám elmondta, mindig is érdeklődött a történelem és a filozófia iránt, s a szakörökön szerzett tapasztalatok, ismeretek nemcsak az életben válnak javára, de jellemét is formálják. A foglalkozásokon felvetett kérdések és elméletek hozzásegítették ahhoz, hogy önmagát megismerje, megtalálja – emelte ki a végzős fiatalember. Ádám szerint a filozófia segít önmagunk helyes útjának megtalálásában, az életben történő eligazodásban, míg a történelem jórészt tárgyi tudást biztosít és a világ könnyebb megértésében válik hasznunkra.

A mai programon a diákok adtak számot megszerzett tudásukról, s a projekt keretében végül vendéglátással zárult a klubrendezvény. A programon kiderült, megfelelő pályázati kiírás esetén a Türr-gimnázium újra megindítja szakköri projektjét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-04-12 21:26:56

Ruva Farkas Pál emlékfája


ajánlott cikk főképe

2019-03-06 20:35:17

Folytatódik a kastélykerítés építése


ajánlott cikk főképe

2019-06-13 21:14:12

Szűrőbusz járt a Közgázban


ajánlott cikk főképe

2019-06-14 09:32:59

Tanári hangverseny a Bartókban


PÁPA időjárás