Empátia és kiemelkedő szakmai munka – dr. Szabó Lajos volt a Kiliáni beszélgetések vendége


2014-04-25 21:10:33  | cikk: HuHa  | 


Empátia és kiemelkedő szakmai munka – dr. Szabó Lajos volt a Kiliáni beszélgetések vendége főképe
A Pápa Városért Érdemérem birtokosa, dr. Szabó Lajos nyugalmazott röntgen főorvos volt a vendége a Kiliáni beszélgetések áprilisi összejövetelének. Az idős orvos megindító, sok tanulságot hordozó élettörténete elevenedett meg a hallgatóság előtt a Szent József kápolnában tartott rendezvényen.
Dr. Szabó Lajos számos epizódot mesélt el életéből, többek között, hogy Rozsnyón született és a II. világháború idején kisgyermekként került Budapestre családjával, hogy édesapja egy kórházban dolgozott gégészeti asszisztensként és kisfiúként sokat játszott ott, majd diákkorában nyári munkát vállalt a László kórházban és ott ismerkedett meg az orvosok munkájával. Mint mondta, a gimnáziumi évek végén már tudatosan készült az orvosi pályára, ám első alkalommal helyhiány miatt nem vették fel, így még egy évet töltött műtőssegédként egy egészségügyi intézményben. A belgyógyászat iránt érdeklődött leginkább, az Orvostudományi Egyetem után végül mégis röntgenológiából szakvizsgázott kitűnő eredménnyel. Budapesten kezdett dolgozni, innen 1972-ben Kőszegre vezetett útja , de álma, hogy saját otthona legyen az orvosi fizetésből nem valósulhatott meg, ő pedig hálapénzt nem várt és nem fogadott el betegeitől. Kőszeg után Sárváron vállalt körzeti orvosi munkát és a röntgen szakrendelést is ellátta, majd 1975-ben jött Pápára és röntgen osztály főorvosi beosztásban kezdett dolgozni.
-Akkor az ötvenes évek szintjén volt a pápai röntgenosztály és nekem nagy ambícióm volt, hogy ezt megváltoztassam és megvalósítsam mindazt, amit tanultam. Szerencsére a kórház vezetése támogatott ebben, így sikerült korszerűsíteni a pápai radiológiát és új vizsgálati módszereket bevezetni – mesélte. A város életébe való beilleszkedés gyorsan ment és bár az elején azzal a gondolattal érkezett, hogy vissza szeretne menni Budapestre, Pápán hamarosan otthonra talált családjával.
A kiemelkedő szakmai munka mellett rendkívüli empátia is jellemzi a főorvost, aki kollégáihoz, betegeihez mindig emberséggel és kedvességgel fordul, ám mint mondta, ez számára természetes.
-Szüleimtől kaptam ehhez az alapot, ők mindig mindent megtettek azért, hogy segíthessenek másoknak. De nagy hatással voltak rám régi tanítóim is, akiktől ezt a szakmát tanultam, hiszen gondolkodásmódjuk, elkötelezettségük arról szólt, hogy mindent megtegyenek a betegekért. És ugyanilyen fontos volt számomra az emberek szeretete, barátsága, amivel fogadtak. Ezektől a példáktól egész életemben nem tudtam megszabadulni és persze nem is akartam, hiszen számomra ez volt a természetes. Én sosem éreztem a radiológiát technikai pályának, mindig azt gondoltam, hogy ebben a hivatásban a radiológiai berendezések csak eszközök és mindig az ember a legfontosabb. Tudni kell kapcsolatot teremteni azzal az emberrel, aki eljön a vizsgálatra és feltétel nélkül bízik abban az orvosban, aki őt megvizsgálja. Ez csak belső indíttatásból jöhet – fogalmazott.
Dr. Szabó Lajos munkásságának elismerését nemcsak a betegek szeretete mutatja, kiemelkedő munkáját több kitüntetéssel ismerte el a szakma is. Kiváló munkájáért 1982-ben kitüntetésben részesült, átvehette az Esterházy-életműdíjat, a Veszprém Megyei Érdemérmet, 2012-ben pedig az Egészségügyi Miniszter Díszoklevelével tüntették ki. Legutóbb a március 15-ei városi ünnepségen ismerték el több évtizeden keresztül nagy empátiával, magas színvonalon végzett munkáját: Pápa Városért Érdemérem kitüntetést vehetett át a városvezetőtől. Az idős orvos megilletődve beszélt erről.
-Több kitüntetést is kaptam életem során, de a korona ez a mostani.
A Kiliáni beszélgetések rendezvényén résztvevők azt is megtudhatták, a 70 év fölött is aktívan dolgozó főorvos igyekszik egészségesen élni, a munkából lassan visszavesz, de a rendszeres mozgásra, lelki egészségére gondosan ügyel, ez utóbbi alapja pedig a családi boldogság. Hobbija a sétálás, túrázás és szívesen hallgat komolyzenét. És mint mondta, törekszik arra, hogy még sokáig szolgálhassa a pápai és környékbeli emberek gyógyulását. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-09 18:10:07

A polgármester fogadta az eilati vendégeket


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:36:44

Az általános védőfelszerelésekből jól áll az Egészségügyi Alapellátási Intézet


ajánlott cikk főképe

2020-02-25 20:33:21

Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján


ajánlott cikk főképe

2020-01-07 22:24:42

Új utakon - Festménykiállítás a könyvtárban