Egyvonalas grafikák a színházban


2014-07-10 14:44:56  | cikk: Babos Petra  | 


Egyvonalas grafikák a színházban főképe
Ismét egy városszerte jól ismert művészt mutat be a Hónap műtárgya elnevezésű kiállítássorozat júliusban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ földszinti előterében. Ezúttal Borbély Lajos művésztanár állította ki az országban egyedülálló egyvonalas grafikáit.
Pápán ki is ne ismerné Borbély Lajost? Alkotásainak témája rendkívül sokoldalú, hiszen épületeket, tájképeket és utcarészleteket is szívesen rajzol, fest. Egyedi festményeinek, grafikáinak egy része szintén városunk szép épületeit, utcáit örökítik meg. 
Borbély Lajos általános iskolai tanulmányait Kemeneshőgyészen, vagyis szülőfalujában végezte. Ezt követően a Közgazdasági Szakközépiskolába járt, majd a pécsi Tanárképző Főiskolára jelentkezett földrajz-rajz szakra. Ekkor kezdett kialakulni egyedi művészi stílusa. Azóta képeit szinte egyedülállóan egyetlen vonal alkotja. Kiállítóművész lett kollektív tárlatokon hazánkban és külföldön is.
A művésztanár elmondta, Picasso alkotásai között talált egyvonalas rajzokat, amelyek nagyon megtetszettek neki, majd ő is kipróbálta.
- Ha a vonalak keresztezik egymást, nem biztos, hogy a kereszteződés után jól követhető a vonal. A lényeg, hogy a vonalak követhetőek legyenek. Nem lehet olyan vonalkereszteződés, ami félreérthető lenne. Tehát a derékszöget kell megközelíteniük a kereszteződéseknek. Ez azért fontos, mert a vonalak nem mindig egyszínűek - magyarázta az alkotó.
- Először megtervezem és átgondolom a képet, a színvilágát, a ritmusát. A gondolatokat nem mindig tudom követni, ez a lélekállapottól is függ. Néhány képen ezért is fedezhető fel a zaklatottság, ezt a hirtelen vonalváltás is mutatja - tette hozzá Borbély Lajos.
A színházban látható tárlaton a művész templomokat mutat be városunkból és Sopronból. Ezeken a kompozíciókon egy nyugodt, jól átgondolt alkotási folyamat érezhető. A művésztől megtudtuk azt is, nagyon szereti a motorsportot, sok vonalgrafikáján a crossmotorok és versenyek jelennek meg, valamint érdeklődik a Harley Davidson-ok iránt is, melyeket szintén szeretne papírra vetni különleges technikájával. A művésztanár csendéleteket, portrékat és állatokat is rajzol.
A tárlat augusztus 8-ig látogatható a JMSZK nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-12 23:22:50

A Svéd Fegyveres Erők zenekara koncertezett az Erkelben


ajánlott cikk főképe

2019-09-25 11:14:50

203 ezer forint a Szivárvány Óvodának


ajánlott cikk főképe

2019-09-18 21:36:59

A petőfisek nyerték meg a városi honvédelmi vetélkedőt


ajánlott cikk főképe

2019-09-18 06:42:23

Átadásra várva


PÁPA időjárás