Pápán is tolták a rönköt


2014-09-17 12:36:58  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Pápán is tolták a rönköt főképe
A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola (bányászati-kohászati iskola) hallgatóihoz kötődik – írja a wikipedia.hu. A hagyományok később, a főiskola soproni tartózkodása alatt kibővültek helyi momentumokkal is, így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben a mai napig ápolnak. A diákhagyományok összetartást kovácsolnak és bensőséges kapcsolatot teremtenek a felsőbb évesek és fiatalabb társaik között. Ilyen hagyománnyá vált 1989-ben - amikor a bányász-erdész barátság kifejezésére - a bányászok egy csillét toltak Miskolcról Sopronba. Ez a tradíció napjainkra is továbböröklődött, került azóta csille Miskolcról Dunaújvárosba, Sopronból rönköt toltak Miskolcra és Dunaújvárosba, valamint 2006-ban Sopronból és Miskolcról együtt utazott egy csille és egy rönk Selmecbányára. A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni hallgatói szeptemberben 14 és 20. között rendezik meg a „RÖNKTOLÁS 2014” nevű eseményt, melynek keretein belül egy faragott tölgyfa rönköt tolnak Székesfehérvárra. A túrázók a közel 200 kilométeres útvonalunk során Sopron, Fertőszentmiklós és Vág után Pápát is érintették.
- Mivel az 1972-ben alapított Geoinformatikai Kar 2014-ben kivált a Nyugat-magyarországi Egyetem kötelékéből, ezzel az eseménnyel szeretnénk számukra tanúbizonyságot tenni összetartozásunkról és barátságunk erejéről – mondta el Domokos Gábor főszervező, az erdőmérnöki kar hallgatója. Szeptember 14-én ünnepélyes keretek között indultunk rönktoló egyetemista társaimmal a soproni Alma Mater fő épülete elől, az indulás első métereinél dr. Faragó Sándor rektor, dr. Alpár Tibor, a Simonyi-kar dékánja és dr. Jánoska Ferenc, az erdőmérnöki kar dékánhelyettese segítette tolni a rönköt. Összesen 26-an vállalkoztak az embert próbáló feladatra, amit még érdemes tudni, hogy a tolókocsi 350-, az ötven centiméter átmérőjű rönk 360 kilogramm súlyú, összesen tehát 700 kilogrammnál is nagyobb súllyal sétálunk. Eddig közel 100 kilométert tettünk meg, eléggé fájnak már a lábaink, az első két nap nagyon nehéz volt, küzdünk a vízhólyagokkal, az izomlázzal és néha az időjárással is, de kitartunk és megyünk tovább. Sok erőt ad, hogy amerre járunk, a helyi lakosok örömmel és nagy szeretettel fogadnak minket, átérzik a helyzetünket.
A csapatra ma a Nagygyimót – Béb – Bakonykoppány – Bakonybél útvonal vár, majd a tervek szerint szeptember 20-án a székesfehérvári egyetem területén állítják örök helyére a rönköt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-28 20:37:28

Kettős PELC siker


ajánlott cikk főképe

2020-05-11 18:48:39

Törölték a vízilabda évadot


ajánlott cikk főképe

2020-05-26 14:27:49

A tervek szerint idén is lesz úszótábor


ajánlott cikk főképe

2020-01-05 15:57:37

Ismét dobogón a PELC