Emlékhangverseny a pápai zeneszerző tiszteletére


2014-10-12 16:23:33  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékhangverseny a pápai zeneszerző tiszteletére főképe
Emlékhangversennyel tisztelegtek az egykori énektanár, Gáty Zoltán emléke előtt a 800 éves Pápa rendezvénysorozat keretein belül. A szimfonikus zenekarban közreműködtek Pápa Város Fúvószenekarának tagjai, a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és a JMSZK Kamarazenekar is, vezényelt, Horváth Adrián karnagy.
Gáty Zoltán elemi iskoláit Ajkán végezte, majd tanulmányait a nagy hírű Pápai Református Kollégiumban folytatta, ahol kitűnő tanuló volt. A Zeneakadémia elvégzése után nem sokkal az Egyházkerület hívására Budapestről Pápára költözött családjával. Ezután évtizedekig fáradhatatlan szervezője és motorja volt Pápa zenei életének, ennek egyik gyümölcse volt az első helyi zeneiskola megalapítása.

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében tartott koncerten Kerpel Péter, a zeneszerző dédunokája mondott köszöntőt, aki azt hangsúlyozta, hogy egy csodának lehetünk részesei.
- Nagyapám, Gáty Ferenc kéziratos visszaemlékezései, Gáty Zoltán dédnagyapám zeneszerzői tevékenységét és családi életét ismertették meg velem. Ekkor lettem figyelmes egy katalógusszerű felsorolásra a kéziratokkal kapcsolatban. Nagy érdeklődéssel böngésztem a sokféle mű címe és leírása között. Pár kéziratos kotta volt nálam, de ez elenyésző a rengeteg felsorolt szerzeményhez képest. Megoldást dr. Gáty Istvántól, nagybátyámtól kaptam, aki gondosan őrizte a Gáty-hagyatékot és közte a kézzel írott kották bőröndnyi tömegét. Lelkesített a gondolat, hogy ha sikerül feltámasztani a „csipkerózsika álmukat alvó” műveket, és újra felcsendülnek az egykor sokat dicsért, szép melódiák, akkor kiderülhet, hogy zenei gyöngyszemekre bukkantunk, és hogy Pápának van saját zeneszerzője, aki majd 40 évig itt élt, alkotott és színes életművet hagyott az utókorra. 2000-ben a város zenészeinek összefogásával Bódi László, karnagy irányításával felcsendült az elfeledett zeneművekből egy válogatás a millenniumi emlékhangversenyen - mondta Kerpel Péter.
A programon kiderült az is, hogyan bukkant Horváth Adriánra, aki a nagy műveket átírta szimfonikus zenekarra.
- Itt kezdődött az igazi csoda. Szép csendben, szorgos munkával minden arra érdemes művet digitalizált, kottáját a mai igények szerint, zenészek számára használható formába hozta és interneten elérhető helyre feltöltötte. Ezzel Gáty Zoltán zenei repertoárjának jelentős része XXI. századi formát és elhelyezést kapott, kirepült a papírdobozból a világhálóra.

Kerpel Péter köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy Gáty Zoltán magyaros ízű, romantikus muzsikáját megszólaltatta városunk polgárai, a ma embere számára, valamennyiünk örömére, szórakozására.
Végül elmondta, kiemelkedő és elévülhetetlen szerepe van Horváth Adrián ének-zene tanárnak, zeneszerző karnagynak abban, hogy Gáty Zoltán életműve korunk klasszikus zenei életének és Pápa város zenei kultúrájának részévé válhat, ezért a Gáty Alapítvány kuratóriuma és a Gáty család döntése alapján Gáty Díjban részesült. Horváth Adrián meghatottan és boldogan vette át a díjat, melyet Gáty Szabolcs dédunoka, Kerpel Fanni és Kerpel Veronika ükunokák adtak át.

Horváth Adrián kérdésünkre elmondta, amikor Pápára került, kutatta a pápai zeneszerzőket, de nehezen talált. Ekkor a Refiben tanított, Kerpel Péter pedig meghallotta törekvéseit, majd elmondta, hogy az ő dédapja zeneszerző volt száz éve, elhozta a kottáit, s innen indult a munka.
- Az első és második nyitánnyal nem volt sok dolgom, viszont a harmadikkal és a negyedikkel igen, mert azok nem voltak meg szimfonikus zenekari átiratokban, hanem csak zongorás kíséretben. A kották tavaly készültek el, s azóta folyamatosan próbáltunk - mondta a karnagy, majd hozzáfűzte, Gáty Zoltán emlékét és hagyatékát a jövőben is ápolni kell.

A közel kétórás zenei élmény során felcsendült az I., II., III. és IV. Magyar Nyitány, valamint a Szabadság induló is. A koncertet a közönség vastapssal jutalmazta.


Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-02-05 17:49:43

Az iskola egykori tanára előtt tisztelegtek a matekversennyel


ajánlott cikk főképe

2018-09-22 17:37:04

Bemutatták a véradó épületét az ellátottak hozzátartozóinak


ajánlott cikk főképe

2019-01-18 12:24:04

Levéltárvezető és könyvtárvezető a kávéházi beszélgetésekben


ajánlott cikk főképe

2019-02-14 13:15:49

Készül a holokauszt emlékév programja


PÁPA időjárás