Látni és látszani: fokozott közúti ellenőrzés országszerte


2014-11-07 08:34:56  | cikk: HuHa  | 


Látni és látszani: fokozott közúti ellenőrzés országszerte főképe
Október elején indította el Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági programját az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság. Az első hónap a felkészülés ideje volt, november 6-tól pedig fokozott rendőri ellenőrzés van érvényben az országban – tájékoztatta hírportálunkat Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.
A közlekedésbiztonsági program fő célja, hogy felhívja a járművezetők figyelmét arra, az őszi-téli időszakban a megváltozott látási körülmények fokozott veszélyt jelenthetnek a közlekedők számára, a jó látás és a láthatóság azonban csökkentheti a kockázatot.
-Október 2-ától zajlik a Látni és látszani program, melynek keretében a kezdeményezéshez csatlakozott szakszervizek vállalják, hogy díjmentesen átvizsgálják a gépjárművek világítóberendezéseit és a fényjelző berendezéseket. Ugyanakkor az optikusok a gépjárművezetők látásának térítésmentes vizsgálatát látják el. Pápán két gépjármű szerviz és egy optikus csatlakozott a programhoz, őket és az többi közreműködő szervizt és optikust a www.latnieslatszani.hu weboldalon találják meg az érdeklődők – mondta el az alezredes.
A szervizek az átvizsgált és rendben talált gépjárművekről igazolást adnak ki, aki ezt be tudja mutatni a rendőröknek az ellenőrzés során, rövidebb vizsgálatra számíthat, de az igazolás jogsértés esetén nem mentesít a szankciók alól.
Az őszi közlekedésbiztonsági program második szakaszában ugyanis tegnaptól fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség, melynek során főként a világító- és fényjelző berendezések szabályszerű működését vizsgálják. Akiknél mindent rendben találnak, azok egy közlekedésbiztonsági hűtőmágnest kapnak jutalmul.
-Arra bíztatunk mindenkit, hogy éljen a díjmentes vizsgálatok lehetőségével, hiszen az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, gyakran van köd, párás, csapadékos idő, ami könnyen vezethet balesethez. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a járművek világító berendezései megfelelően működjenek és biztosítsák a láthatóságot. Ha pedig a járművezető éleslátása sem tökéletes, méginkább fennáll a balesetveszély. Gondoljunk csak arra, ha a rossz látási körülmények látásproblémával társulnak, az megnöveli a reakcióidőt, az az alatt megtett utat és ez akár tragikus közlekedési balesethez vezethet.
Az alezredes arról is tájékoztatott, az október elején kezdődött kampányhoz Pápán eddig kevesen csatlakoztak, optikust mindössze egy gépjárművezető keresett fel. A lehetőség azonban a december 12-ig, az akció végéig tart és eddig tart a fokozott közúti ellenőrzés is.
A téli időszakra a világító- és fényjelző berendezések mellett érdemes a futóművek, fékberendezések, akkumulátorok, ablaktörlő lapátok és a szélvédőmosók átvizsgáltatása, ellenőrzése is – figyelmeztetett Császárné Elek Veronika.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!