A szalag kötelezettséget és vállalást jelent - szalagavató ünnepély a Közgázban


2014-11-21 22:59:55  | cikk: Babos Petra  | 


A szalag kötelezettséget és vállalást jelent - szalagavató ünnepély a Közgázban főképe
A hagyományokhoz hűen idén is a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium végzőseire került fel elsőként a városban a diákévek végének közeledtét jelző piros-kék szalag. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban rendezett szalagavató ünnepélyre zsúfolásig telt a színházterem rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy együtt ünnepeljék ezt a szép iskolai eseményt. Az est nyitányaként a 13. D és a 12. C osztály romantikus keringőjét láthatta a közönség, majd a négy osztály vidám, zenés-táncos, az együtt töltött éveket felidéző műsora következett. Az ünneplő közösséghez Bódis Regina Andrea igazgató szólt. Mint mondta, ma este végzős diákjaikat ünnepelik, azt hogy a szalagavató az ő életük első, igazi, méltóságteljes ünnepe.
- Mit is jelent szalaggal felavatott végzős diákká lenni? Kötelezettséget és vállalást! A szalag ugyanis jelzi azt az iskolát, amely útjára bocsájtja hamarosan az általa nevelt diákokat. A név pedig kötelez. Többszörösen is büszkék lehettek, kedves közgázos végzőseink, mert közgázos diáknak lenni mindig is nagy szó volt a Dunántúl Athénjának nevezett Pápa városában. Abban a városban, ami sokatok számára nem csak a középiskolás éveket jelenti, hanem szülővárost, bölcsőt is. Felelősségteljes, fontos döntéseket csak úgy hozhattok, ha kellő önismerettel rendelkeztek. Aki bizonytalannak érzi magát, kérje szülei, osztályfőnöke, tanárai tanácsát, hiszen ki ismerhetne benneteket jobban, mint szüleitek, tanáraitok, osztályfőnökötök? Nagyot álmodni, célokat kitűzni nem tűnik nehéznek. Szüleitektől, tanáraitoktól szeretetet, tudást kaptatok az útra. Gazdálkodjatok vele megfontoltan, felelősen.  Hiszem azt, hogy a Közgáz jó fészek volt. Most szárnyaitokra bízunk benneteket. Emlékeztessen ez a szalag erre a múló, örök pillanatra: még bura alatt, de fészek után és szárnyalás előtt - mondta az igazgatónő.
Az est fénypontja a szalagok átadása volt, melyet a hagyomány szerint az osztályfőnökök (Horváth Erzsébet, Kádi Attiláné Patus Viktória, Berta Ildikó és Molnár András) tűztek fel a maturandusokra.
A szalagavató ünnepélyen hagyomány az is, hogy egy szülő is köszönti a végzősöket. Idén Egyházi Andrea, az iskola egykori gyakorlati oktatásvezetője, jelenleg a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének igazgatója - akinek nagyobbik lánya tizenkettedikes - szólt a szép számban összegyűltekhez.
MInt mondta, Pilinszky János így írta egy helyütt: „Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen.” Azt hiszem, ebben is igaza volt a 20. század egyik legnagyobb költőjének, mert el kell ismernünk, hogy nem mindenki ívelt egyformán, és nem voltak egyformák a szárnycsapások sem, de mégis, itt és most együtt előre nézve, látszik, hogy közösség formálódott, és látszik az a tiszta szándék, mely előre visz. Nagy László írta, ígéretként is felfogható sorait: „Ifjúság, sólyommadár, tiéd a világ és teérted van a világ” Ezt kell az itt álló fiataloknak felfogni, ezt kell nekünk, pedagógusoknak és szülőknek együtt megértetni, s ez adja a hármas közös munka értelmét,, jutalmát is egyben, és a legszebb emlékét - zárta gondolatait Egyházi Andrea.
A végzős diákok színvonalas műsora a 12. A és 12. B osztály keringőjével, majd közös pezsgős koccintással zárult.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-26 15:46:08

Megújul egy járdaszakasz a Szent István úton


ajánlott cikk főképe

2018-12-08 23:46:19

Advent a Pannonia Reformata Múzeumban


ajánlott cikk főképe

2018-11-23 11:21:49

Finisben a MIG 21-es emlékmű előkészületei


ajánlott cikk főképe

2018-11-21 18:44:39

Tájékoztató előadás polgármestereknek a Magyar Falu Programról