A Pápai Kaszinóról a Jókai Körben


2014-11-27 21:25:58  | cikk: Babos Petra  | 


A Pápai Kaszinóról a Jókai Körben főképe
A Jókai Kör ma délután tartotta novemberi összejövetelét, melynek a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasóterme adott otthont. A téma ezúttal a Pápai Kaszinó volt, melyről Hudi József levéltáros beszélt az érdeklődőknek.
Az előadó elmondta, a helytörténeti irdalom szerint 1834-ben alakult meg alapszabály szerűen a Pápai Kaszinó, amely tagsága a kereskedő és iparos réteget, a világi és egyházi értelmiségieket foglalta magába.
- Az uradalmi értelmiség szervezésében megalakult egy olvasókör, körülbelül 20 taggal. A 20 férfi úgy gondolta, hogyha kellő szervezettséggel működnek, akkor sok könyvet meg tudnak vásárolni, s kézről kézre adva hozzájutnak a legújabb irodalomhoz. A kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, majd 1832-ben úgy döntöttek, hogy kaszinóvá alakulnak. Ez lényeges változást nem jelentett. 1834-ben a város akkori szellemi rétege fogott össze, s bárki tagja lehetett a kaszinónak, aki kellően művelt volt. A kaszinónak volt éves tagdíja is, ami körülbelül 3-5 pengő volt, ez elég magas ár volt annak idején. A negyvenes évek végére egy közel 800 kötetes könyvtárat tudtak vásárolni. A kaszinó a liberális elvek alapján működött a II. világháború végéig - mondta Hudi József.
- Pápa életében jelentős szerepet játszottak a civil szervezetek, egyesületek, amelyek közül a legrégebbi a kaszinó volt, mint úri kaszinó és belőle kiválva a Polgári Kör működött a városban, mellette több százra tehető a kisebb-nagyobb egyesületek száma. Ezekben az egyesületekben a kultúra iránt fogékonnyá vált emberek lettek a múlt század 80-as éveitől megjelenő pápai hírlapirodalom fogyasztóközönsége.
A Jókai Kör elődje a Kaszinó volt, s a kör vette át a szerepét, mivel a legszélesebb társadalmi rétegeket fogta össze.
A Kör az idei évet egy teaesttel zárja majd decemberben.


Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-08-21 19:29:16

Szombaton ismét 1Úton Nemzetközi Zarándoknap


ajánlott cikk főképe

2018-10-13 21:22:32

Szakmai nap az óvodapedagógusoknak


ajánlott cikk főképe

2018-11-29 22:52:21

A „nagyon-nagy író-asszony”


ajánlott cikk főképe

2018-09-08 11:47:17

Borospoháron innen és túl - fesztiválnyitó a kastélyudvarban