Agrárszakképzés: Erősítenék a duális szakképzést és a tangazdaságokat


2014-12-02 20:02:47  | cikk: mo  | 


Agrárszakképzés: Erősítenék a duális szakképzést és a tangazdaságokat főképe
Az agrárszakképzés fő irányvonalairól számolt be Román István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárképzésért felelős helyettes államtitkára országjáró körútja pápai állomásán. A helyettes államtitkár az FM fenntartásában működő Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tett látogatást, ahol oktatási szakemberekkel és iskolaigazgatókkal találkozott. Az országjárás célja a beiskolázás elősegítése, a fórumon szóba került az agrárképzés jelenlegi helyzete, jövője, a fejlesztés irányvonalai.

A programot megelőző sajtótájékoztatón Békefi Imre, a pápai intézmény igazgatója felhívta a figyelmet az elmúlt héten lezajlott nyílt napra és az iskola által kínált képzésekre.
Román István kijelentette, az elmúlt időszakban nőtt a foglalkoztatottság az agrárágazatban, a gazdasági növekedés jelentős részét az agrárgazdaságban dolgozók munkája generálta, és nőtt a beruházások mértéke is. A helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, a kormány az európai uniós források felhasználása tekintetében kiemelt figyelmet kíván fordítani az élelmiszeriparra, a kis- és közepes gazdaságokra.

Román István beszélt arról is, korábban 17 feladatellátási intézménnyel működött a minisztérium által fenntartott agrárszakképző hálózat, melyhez tavaly augusztusban további 42 középfokú szakképző iskola csatlakozott. Ennek nyomán ma már 27 ezerre tehető azoknak a diákoknak a száma, akik az FM működtetésében lévő intézményekben szereznek szakképesítést.
- Unikális módon ezeket az intézményeket nem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működteti, hanem mind szakmai, mind gazdasági tekintetben a minisztérium felel a működésükért. A cél az, hogy ezek összességéből összefüggő, működőképes hálózat alakuljon ki, az intézményrendszerben megkezdődött a szakképzés összehangolása – fogalmazott a politikus, majd hozzátette, kivezetik a rendszerből azokat a képzéseket, amelyek nem az agrár- és élelmiszeripari ágazathoz tartoznak, de igény esetén újabb képzéseket is indítanak.

A helyettes államtitkár elmondta, fejlesztenék a gyakorlati képzés fontos színtereit, a tangazdaságokat és a duális szakképzés előtérbe helyezése érdekében erősítenék a gazdasági élet szereplőivel kialakított együttműködést.
- Ez az előfeltétele annak, hogy jó gyakorlati szakembereket képezzünk, ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tesz mind a minisztérium, mind az oktatási intézmények. Ha mindez megvalósul, az agrárszakképzés képes lesz támogatni azokat a lehetőségeket, amelyek megnyílnak a következő években, emellett képes lesz segíteni az agrárgazdaság további fejlődését, az ország gyarapodását – tette hozzá Román István.

A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, nagy igény mutatkozik a mezőgazdasági gépészet, a gazdaképzés és az élelmiszeripari szakmák iránt, melyekkel a jövőben több lehetőséghez juthatnak a fiatalok az elhelyezkedés terén.

Román Istvánt Áldozó Tamás polgármester is fogadta a mai napon. A városvezető érdeklődésünkre elmondta, elsősorban az agrárszakképzés helyzetéről tárgyaltak. Bár a város sem fenntartója, sem működtetője a mezőgazdasági szakképző iskolának, mégsem közömbös az intézmény helyzete iránt – jelentette ki Áldozó Tamás. A polgármester megjegyezte, azért sem, mert a mezőgazdasági iskola az egyik bázisa annak a szakképzésnek, amelynek eredményeképpen a fiatalok a húsipari szakmákat sajátítják el, s a pápai húsüzem dolgozóivá válnak. A városvezető elárulta, szóba került a tangazdaság megerősítése is. E tekintetben a folyamatos veszteséget termelő jelentős állatállomány fenntartásának kérdéskörét érintették. A polgármester hozzátette, bár nem lehet gazdasági társaságként tekintetni egy oktatási intézményre, mégis keresni kell azokat az optimális megoldásokat, melyek elviselhető keretek közé szorítják a veszteséget.
- Ezen túlmenően vagyoni kérdésekről is tárgyaltunk. Az intézményre szeretnénk vagyonkezelői szerződést kötni, ennek azonban adminisztratív akadályai vannak. Nem az eltérő szándékok miatt hiúsult meg ennek lebonyolítása, hanem azért, mert az iskola több lépcsőfokon keresztül jutott el a minisztérium fenntartásába. E helyzet megoldására keressük a lehetőségeket – tájékoztatott Áldozó Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-05 13:07:16

Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat a szociális intézményekben


ajánlott cikk főképe

2020-07-04 12:35:22

Átadták a Külső-Várkerti Futópályát


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 20:50:33

Megkezdődött a kivitelezés a Külső-Várkertben


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője