Városi naptár korabeli képeslapokkal


2014-12-03 14:09:51  | cikk: mo  | 


Városi naptár korabeli képeslapokkal főképe
Az idei évben is kiadta régi képeslapokból összeállított naptárát a Jókai Mór Városi Könyvtár. A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer és a megyei könyvtár közreműködésével elkészült kiadványt dr. Hermann István igazgató és dr. Áldozó Tamás polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kalendárium Ürmös Lóránt és Bolla András gyűjtése nyomán túlmutat a város határain, hiszen nemcsak régi pápai városrészletek köszönnek vissza a képeslapokon, hanem a járás falvainak nevezetes utcarészletei, sőt egykor még impozáns, ma már letűnt épületei is.

Áldozó Tamás üdvözölte a könyvtár vállalását, mely szerint minden évben megjelenik egy, a várost és a környékbeli településeket korabeli képeslapokon bemutató naptár. A polgármester hozzátette, a visszajelzések alapján a pápaiak körében népszerűek a helyben készült kiadványok, az pedig különösen dicséretes, hogy a falvakról is egyre több képeslap kerül elő. A városvezető elmondta, ebben az évben így két, a városról szóló naptárat is vásárolhatnak az érdeklődők, hiszen hamarosan elkészül a Pápai hangulatok című fotópályázat fényképeiből összeállított kalendárium is, mely településünket mutatja majd be a négy évszak 12 hónapján keresztül, más-más megvilágításból. Előbbi a múlt emlékeit, utóbbi a város jelenének értékeit tárja elénk.

A JMVK által összeállított naptárban számos kuriózumként számon tartott képeslap kapott helyet. Különleges például a magyargencsi kastélyt, a farkasgyepűi gyermekszanatóriumot vagy a ma már nem látható marcaltői Esterházy-kastélyt bemutató képeslap. De izgalmasak – egyebek mellett – helyi kereskedők reklámcéllal készült fotói is, vagy a pápai vonatkozású képeslapok a kastély korabeli állapotáról, a Március 15. térről és a szövőgyár épületéről. Ez utóbbival kapcsolatban Áldozó Tamás megjegyezte, tervezik a karakteres épület helyi védelem alá helyezését.

Az 500 példányban megjelent naptár megvásárolható a pápai könyvesboltokban, a könyvtárban és a Tourinform irodában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-03 19:04:17

Látványos építkezés a Kopja utcában


ajánlott cikk főképe

2020-04-24 09:25:12

Mától a negyven év felettiek kapnak textil szájmaszkot


ajánlott cikk főképe

2020-08-31 14:51:08

Befejeződött az energetikai felújítás a Türr kollégiumban


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 20:39:25

Készül a tómeder a Schwenczel réten