Progress Pápa - Rangos színházi fesztiválnak ad otthon a város


2014-12-05 21:34:49  | cikk: mo  | 


Progress Pápa - Rangos színházi fesztiválnak ad otthon a város főképe
Pápán szervezik meg a Kazincbarcikáról indult legendás hazai és nemzetközi amatőr színjátszó fesztivált – jelentette be Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke ma délután. Az 1973 és 2012 között kétévente megszervezett nívós találkozó, az Ifj. Horváth István Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztivál 2015 nyarán talál otthonra Pápán, ahol régóta nagy hagyománya van a színjátszásnak. Miután a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ nem vállalta tovább a fesztivál lebonyolítását, a Magyar Szín-Játékos Szövetség új helyszínt keresett a sokévtizedes múltra visszatekintő rendezvénynek. Az fesztivált az Őszi Dionüsziával felváltva, kétévente kívánják megrendezni a városban – tudatta Regős János.

A fesztivál új arculattal, új névvel jelenik meg Pápán, ennek érdekében logópályázatot írtak ki a városban, melyre számos igényes pályamunka érkezett. A Progress Pápa elnevezéssel debütáló színházi fesztivál új arculatának kialakítója Oláh Júlia lehet, akinek pályázata elnyerte a zsűri tetszését.

Oláh Júlia maga is egy amatőr színházi műhely aktív tagjaként tevékenykedik, ezért nem volt idegen számára a téma. A logópályázat nyertese örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az ő pályamunkájára esett a választás, bízik benne, hogy hűen tükrözi majd a fesztivál hangulatát.

Dr. Baloghné Uracs Marianna tájékoztatott, 2015. július 1-5-ig zajlik a fesztivál, melynek előadásait nemcsak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ hagyományos értelemben vett színházi tereiben kívánják lebonyolítani, hanem olyan alternatív helyszíneket is bevonnak a programba, mint például a Zsinagóga, a Kékfestő Múzeum szárítópadlása, vagy a barokk terek, udvarok. A JMSZK intézményvezetője felhívást tett közzé, melyben részvételre biztatta a hazai és határon túli magyar nyelvű, valamint külföldi felnőtt amatőr színházi együtteseket. 8 hazai és 8 külföldi csoport vehet részt a fesztiválon, a résztvevőkről a Magyar Szín-játékos Szövetség által javasolt művészeti igazgató, Komáromi Sándor dönt, munkáját szakmai tanácsadó testület segíti majd. A jelentkezési határidő 2015. március 1.

Komáromi Sándor a Progress Pápa művészeti vezetőjeként arra törekszik, hogy erősítse a párbeszédet a befogadó és az alkotó között. Ennek szellemében kívánják a fesztivál új arculatát is kialakítani, azaz olyan csapatokat invitálni, akik valóban nyitottak az ilyen jellegű kommunikációra, mind a szakemberek, mind pedig a város irányában. Komáromi Sándor elmondta azt is, bízik benne, hogy a fesztivál megtalálja a helyét a város kulturális életében, szellemiségében, és illeszkedik a turisztikai elképzelésekhez is. A művészeti igazgató csúcsfesztiválnak nevezte a rendezvényt, hiszen egyrészt kilép a nemzetközi porondra, másrészt pedig olyan produkciókat mutat be, amelyek az amatőr és a profi színjátszás közötti határmezsgyén táncolnak.

A sajtótájékoztatón Unger Tamás alpolgármester azt hangsúlyozta, Pápa komoly drámapedagógiai és színházi múlttal rendelkezik, amely az utóbbi néhány évben csak erősödött. Az önkormányzat támogatja a Progress Pápa megrendezését, hiszen egyrészt kiváló lehetőség a helyi drámapedagógiai és színházi tevékenység nívójának emelése terén, másrészt pedig a fesztivál alternatív helyszíneivel az egész város szinte egy színpaddá válik, így a szakmai és színházi élményeken túl turisztikai attrakcióinak szépségét is magukkal viszik az idelátogatók.
Unger Tamás szólt arról is, az önkormányzat a fesztivál finanszírozásával kapcsolatban kifejezte támogatói szándékát, de igénybe kell venni pályázati forrásokat is, emellett megkeresték Hoppál Pétert, a pápai származású kulturális államtitkárt és számítanak további szponzorok megjelenésére is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-06 18:15:17

Nagy Zsolt főtörzsőrmestert választották az év tűzoltójának


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 20:10:04

Döntőben az Örökség - Szavazzunk a pápai erkeles gyerekekre


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 12:28:11

Zárva vannak az iskolák, Pápán nem igényelték az ügyeletet


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 22:25:23

Meglepetés koncertek Pápán