Cuháré – Ismerkedés a népi kultúrával a városi könyvtárban


2014-12-06 13:05:53  | cikk: mo  | 


Cuháré – Ismerkedés a népi kultúrával a városi könyvtárban főképe
Cuháré címmel hetek óta zajlik a Jókai Mór Városi Könyvtár népi játékokat, táncokat bemutató foglalkozássorozata. A szombat délelőtti program rendkívül népszerű a kisgyermekes családok körében, hétről-hétre nagy örömmel látogatnak el az apróságok a vidám táncos mulatságra. A foglalkozásokat a több évtizede néptáncoktatóként tevékenykedő Kiss Zoltánné Jutka néni vezeti, aki a magyar néphagyományok világába kalauzolja a gyerekeket. Körjátékok, táncok színesítik a délelőttöt, melyek mindig egy-egy jeles naphoz kötődnek. Decemberben a karácsonyi kántálásra készülnek a kicsik, így a játékok a dunántúli ugrós táncok kerülnek előtérbe, természetesen énekekkel, mondókákkal fűszerezve.
Kiss Zoltánné elmondta, a csoport művészeti vezetője Kastély Attila, aki minden szombaton élő zenei kíséretet biztosít a foglalkozásokhoz, emellett citerázni is tanítja az érdeklődő gyerekeket a könyvtár szombati alkalmain. A foglalkozásvezető elárulta azt is, Kastély Attila az Allegro AMI zenetanára is egyben, ahol szintén szeretettel várja a citera iránt érdeklődő fiatalokat.

A mai Cuhárénak vendége is volt, Tóth László személyében. A veszprémi nyugalmazott pedagógus évtizedekkel ezelőtt került kapcsolatba a népi hangszerekkel. Azóta eltökélt szándéka és célja, hogy minél több kisdiák ismerje meg a magyar népi kultúra dalkincseit és hangszereit, hiszen lelki fejlődésük útja kizárólag ez lehet – vallja a pedagógus. Tóth László üdvözölte a pápai könyvtár kezdeményezését, mely csaknem egyedülálló a térségben. A nyugalmazott pedagógus hozzátette, rendkívül fontos a gyerekek zenei nevelése, főleg akkor, ha a népi kultúra dallamvilágáról van szó.
Az előadó rengeteg hangszert hozott a gyerekeknek, volt nála hatlyukú magyar pásztorfurulya, tekerő, ütőgardon, magyar kecskeduda, citera és csengettyűk. A kicsik talán ez utóbbiakat élvezték a legjobban, mindannyian kaptak egyet-egyet, melyeket külön szólaltattak meg, s így alakult ki egy-egy jól ismert népi dallam.

A Cuháré minden szombaton várja az érdeklődő családokat, a program nyitott, bárki ellátogathat a foglalkozásra – hívták fel a figyelmet a szervezők.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-05 15:04:25

Gőzerővel zajlanak a nyári iskola karbantartási munkálatok


ajánlott cikk főképe

2020-07-13 17:43:16

Üléseztek a nemzetiségi önkormányzatok


ajánlott cikk főképe

2020-07-08 12:47:48

Példaértékű összefogásból új játékok a tapolcafői óvodában


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 20:32:11

Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban