Képzések, felzárkóztatás, integráció Pápa szegregátumi településrészén


2014-12-08 13:43:09  | cikk: mo  | 


Képzések, felzárkóztatás, integráció Pápa szegregátumi településrészén főképe
Pápa Város Önkormányzata, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), a Vajda Péter Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány és a Veszprém Megyei Kormányhivatal konzorcium keretében valósítja meg azt a projektet, mely a Pápán, ezen belül is a kiemelten szegregálódott településrészen, a Rigó lakótelepen mélyszegénységben élő, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózását és integrációját segíti elő. A Komplex humán szolgáltatások fejlesztése Pápa város szegregátumi településrészén elnevezésű TÁMOP-projekt keretében közel 150 millió forint európai uniós és hazai támogatást nyert el az önkormányzat és együttműködő partnerei – derült ki a projektnyitó rendezvényen.

Mészárosné Varga Veronika a projektnyitó rendezvény előtti sajtótájékoztatón arról számolt be, Pápa Város Önkormányzata régóta elkötelezett abban, hogy a szegregátumban élő hátrányos helyzetű lakosság problémáira – minden lehetséges eszközt megragadva – megoldást találjon, ennek érdekében 2012-ben nyújtották be pályázatukat az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez, mely 2014 februárjában járt sikerrel.
A projekt célja a településrészen élők szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása az egészségügy, szociális és oktatási-nevelési intézmények, a foglalkoztatás és a képzés területén. Ugyancsak ilyen fontos a projektbe bevont résztvevők foglalkoztatási helyzetének, képzettségi szintjének javítása. A projektmenedzser e tekintetben megjegyezte, a településrészen élő felnőtt lakosság részéről a kötelező indikátorszámot jóval meghaladó részvételi igény érkezett. A projektben a képzések között szerepel a parkgondozó, a hulladékkezelő, a településkarbantartó, a gyártósori összeszerelő és a segédmezőgazdász tanfolyam. A fejlesztés célja továbbá a gyermekek óvodáztatási arányának növelése, az iskoláskorúak és fiatalok előrehaladási esélyeinek és tanulmányi előremenetelének javítása – adott tájékoztatást Mészárosné Varga Veronika.

A projekt eredményeként létrejön a Csillag Szolgáltatópont és a Csillag-Cserhaj Szolgáltatóház, utóbbiban kapnak helyet az egyéni és csoportos programok, egyéni fejlesztések igényelte szakmai tevékenységek, előbbi pedig a szegregátumban élő családok körében hiányosan, vagy egyáltalán nem rendelkezésre álló alapvető feltételeket, szolgáltatásokat, eszközöket biztosítja, így a háztartások higiéniai feltételeinek részét képező eszközök elérhetőségét (például zuhanyzó, mosdó, mosási vasalási lehetőség).

Oláh Márta, a projekt szakmai vezetője arról beszélt, hogy a pápai fejlesztés újszerűsége a komplexitásban rejlik: családok, lakókörnyezetek egészét érinti. A szakmai vezető elmondta, a fejlesztés szintén kiemelt területe a közösségi, szociális, oktatási és egészségügyi programok megvalósítása. A projekt során életvezetési tanácsadást, közösségépítő és környezettudatosságot fejlesztő programokat, az iskoláskorúak számára korrepetálást, tehetséggondozást valósítanak meg, de lesznek egészségmegőrző és -fejlesztő, felvilágosító, dohányzásról való leszokást és alkoholproblémák megoldását célzó foglalkozások.

A projekt nyitórendezvényén részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző, Pluhár László, a TKKI Székesfehérvári Igazgatóságának esélyegyenlőségi osztályvezetője, Berkes Béláné, a Vajda Péter Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, intézményvezetők és a célcsoport képviselői.

A programon Áldozó Tamás azt hangsúlyozta, sokat ígér a projekt a tekintetben, hogy nem az egyes problématerületeket, hátrányokat, hanem az egész élethelyzetet a maga komplexitásában ragadja meg, s a mindennapi élet legapróbb részleteire kiterjedően kínál segítséget.
- 150 millió forintot költünk el a fejlesztésre. A városban tapasztalható problémák felszámolására ennek többszöröse szükséges. A városfejlesztési stratégiához illeszkedően, uniós forrásokból több milliárd forintot irányoztunk elő hasonló célokra. Akkor érdemes ezt a pénzt elkölteni, ha ez a projekt egy hatékony, eredményekre vezető módszer kialakításához vezet. A program lehetőséget kínál arra, hogy az egyes szakterületeken kifejtett energiák összeadódjanak, egy irányba mutassanak, s így esély teremtődjön arra, hogy a célcsoportban is kellő motiváció alakuljon ki a részvétel iránt – fogalmazott a polgármester.

A projekt szakmai tartalmának ismertetését követően Pluhár László beszélt TKKI céljairól, a pápai komplex telep-program szükségességéről, lehetőségeiről, a tervezett képzésekről, valamint a távolabbi tervekről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-11 16:27:14

Zumba bemutatóval zárult a családsegítős tábor


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 17:17:15

Ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2020-08-07 16:12:45

Járványügyi óvintézkedések a Közszolg Nonprofit Kft-nél


ajánlott cikk főképe

2020-06-17 17:15:45

Megszűnt a látogatási tilalom a kórházban