A hattyúk tava a pápai színpadon


2014-12-09 22:22:57  | cikk: Babos Petra  | 


A hattyúk tava a pápai színpadon főképe
Tavaly decemberben nagy sikert aratott a pápai közönség előtt a Kiev City Balett produkciója, a társulat akkor a Diótörőt mutatta be a közönségnek. Idén ismét ellátogattak városunkba, ezúttal Csajkovszkij első balettjét, a 19. századi klasszikus orosz balettek legkiválóbb alkotását, A hattyúk tavát állították színpadra. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik az orosz balett egyik gyöngyszemét láthatták.

A művet Pjotr Iljics Csajkovszkij 1874-1876 között írta. A szövegkönyvet Vladimir Begicsev és Vaszilij Gelcer a Théophile Gautier-féle romantikus balettszövegek mintájára dolgozta ki, egy régi orosz népmese alapján. A művet először 1877. február 27-én mutatták be a moszkvai Nagyszínházban. Az első magyarországi bemutató - 1951-ben - Aszaf Messzerer nevéhez fűződik, aki a moszkvai Nagyszínház kiváló klasszikus táncosa, majd koreográfusa volt.

Ivan Kozlov igazgató az európai turné kapcsán elmondta, nagyon jól érzik magukat, sok kedves emberrel találkoztak. A szervező irodák is rendkívül segítőkészek velük. Örülnek, hogy újra Magyarországon lehetnek, ahová harmadik éve térnek vissza. Társulatuk Ukrajna és Oroszország legjobb és legprofibb táncosaiból állt össze az 1990-as években. Reméli, jövőre újra itt lehetnek Pápán, s egy újabb, a balettvilág leglátványosabb elemeivel ötvözött igazi klasszikus előadást mutathatnak majd be.

A hattyúk tava egy orosz népmesén alapuló szerelmi történet. Két főszereplője, a Herceg és a gonosz módon hattyúvá vált Odette. A Herceg beleszeret Odettebe, s mikor azt hiszi, hogy a lányt végre karjaiba zárhatja, kiderül, hogy a gonosz varázsló csapdájába került, hiszen annak gonosz lányával kel egybe, miközben végig abban a hitben él, hogy Odette áll előtte. A végén persze minden jóra fordul és a Herceg legyőzi a varázslót és szerelmével boldogan élhetnek.
A mesés, finom és könnyed mozdulatokkal teli balettelőadást a közönség vastapssal jutalmazta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-16 18:47:36

Nem fogad látogatókat a múzeum, a könyvtár, a JMSZK, az Esterházy-kastély és a Várkertfürdő


ajánlott cikk főképe

2020-04-01 15:02:18

A járvány elleni védekezésre fordítják a képviselői tiszteletdíjakat - újabb polgármesteri rendelet született


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 14:56:30

Újabb védőfelszerelések a kórháznak és a mentőknek


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 12:12:43

Fertőtlenítették a pápai idősotthonokat