Tolva szabályos! – Új közlekedésbiztonsági táblák a zebráknál


2014-12-10 21:39:43  | cikk: HuHa  | 


Tolva szabályos! – Új közlekedésbiztonsági táblák a zebráknál főképe
A közelmúltban figyelemfelkeltő táblákat helyezett el a Városgondnokság a legforgalmasabb gyalogos-átkelőhelyeknél. A kezdeményezés a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól indult abból a célból, hogy a kerékpárosok figyelmét felhívják a szabályok szerinti közlekedésre. Sok biciklis ugyanis egyszerűen átkerekezik a zebrán, ez pedig nemcsak szabálytalan, hanem rendkívül veszélyes is  – magyarázta Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság megelőzési főelőadója.
-Bizonyára minden gépkocsivezető találkozott már azzal a szituációval, hogy a zebrához közelítve egy kerékpárt hajtó személy áttekert előtte. Pedig a gyalogos-átkelőhely a gyalogosok úttesten való áthaladására szolgál és a gépjárművezetők is gyalogosokra számítanak, nem pedig tempósan haladó biciklisekre. A kerékpárosok szabálytalan magatartásból már több baleset keletkezett kapitányságunk illetékességi területén is – figyelmeztetett, hozzátéve - a kerékpárosok az egyik legvédtelenebb szereplői a közúti közlekedésnek, ha pedig balesetet szenvednek, többnyire személyi sérülést is szenvednek.
A VMRFK a táblákat a gyalogátkelő-helyek közelébe szánta, a táblák mégsem a gyalogosokat, hanem a kerékpárosokat kívánják megszólítani. Az új táblák nem KRESZ táblák, nem is kiegészítő táblák, csupán a figyelemfelkeltést szolgálják a balesetek megelőzése érdekében.  A táblán egy piros és egy zöld piktogram látható, az előbbi a helytelen magatartást ábrázolja, utóbbi a kerékpárosok zebrán való áthaladásának szabályos módját jelzi.
A táblákat a VMRFK készíttette el a rendőrkapitányságok számára, Pápa tizenkettőt kapott belőlük, amit hat zebránál helyeztek el. A táblák helyének meghatározását és felszerelését a Városgondnokság végezte. A városi utak üzemeltetéséért felelős cég tagja a Pápai Városi Baleset-megelőzési Tanácsnak, ott döntötték el, melyek a legindokoltabb helyek. Buics Lajos kommunális csoportvezető elmondta, olyan gyalogos-átkelőhelyeket választottak, ahol nagy a gyalogos és kerékpáros forgalom, ezek pedig a kerékpárutak csatlakozásánál lévő zebrák. Így került ki a tábla a Gróf úti körforgalom két zebrájához, a Vízműnél lévő körforgalomhoz, a Korona utca-Zárda utca átkelőjéhez, a Gyimóti úti és a Petőfi Gimnázium előtti zebrához.
A szakemberek azt remélik, ezek a tájékoztató táblák tudatosítják a kerékpárosokban, hogy a zebrán csak gyalogosként, a biciklit tolva haladhatnak át, így pedig elkerülhetik a balesetveszélyes helyzeteket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-18 13:32:55

Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton


ajánlott cikk főképe

2020-05-30 20:45:31

Barokk élmények, vizes kalandok - újra nyitva a kastély és a strand


ajánlott cikk főképe

2020-04-16 09:20:50

Folytatódik a lakossági textil arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-05-20 22:12:01

Elkészült a víztorony tetőszigetelése