Neves hadtörténész tartott előadást a Rákóczi Szövetségben


2014-12-12 19:16:50  | cikk: mo  | 


Neves hadtörténész tartott előadást a Rákóczi Szövetségben  főképe
Az első világháború máig ható következményei – ezt a címet kapta a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének mai előadása, melyet a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében tartottak. A programon Kovács Péter, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Gór Judit, a Rákóczi Szövetség helyi szervezeti titkára ajánlotta a megjelentek figyelmébe az előadót.

Szakály Sándor elismert hadtörténész, az MTA doktora, 2014-től pedig a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója. Szakmai-tudományos tevékenységét számos díjjal ismerték el, publikációi, megjelent kötetei pedig kiváló információforrások mind a kutatók, szakemberek, mind pedig az érdeklődők számára. Szakály Sándor fő kutatási területe az 1919 és 1945 közötti Magyarország történelme, az ország második világháborús szereplése, a volt magyar rendvédelmi szervek története, valamint a jelzett időszak politika- és sporttörténete. Az előadó így méltán szolgált hallgatóságának olyan információkkal, melyek megismerésére a történelemkönyvek nem adnak lehetőséget.

Szakály Sándor összefoglalta első világháborús részvételünk főbb tapasztalatait, különös hangsúlyt fektetve azokra a történelmi tényezőkre, amelyek hazánkat a későbbiekben is meghatározták. Megállapította, hogy a magyar politikát a két világháború közötti időszakban elsősorban a trianoni országvesztés traumája határozta meg, hiszen a világégés legfontosabb következménye a trianoni békediktátum volt. A hadtörténész rávilágított arra is, hogy mindemellett sajátos a helyzet, hiszen a békeszerződéssel jött létre egy olyan független magyar állam, amelyért mindenki harcolt ebben az országban.
- A kérdés persze az, hogy vajon az első világháború nélkül is ugyanez lett volna a sorsunk? De ez nyilván csak feltételezés lehet, hiszen egy történész bocsátkozhat feltételezésekbe, de célszerű, ha a tényeknél marad. 1914. június 28-án eldördülnek a lövések Szarajevóban, a trónörököspár meghal, 1920. június 4-én pedig a Nagy Trianon Palotában aláírnak egy békeszerződést, amely gyakorlatilag kijelöli Magyarország helyét és sorsát a 20. és 21. századi Európában. Ezen események körvonalazzák előadásomat – fogalmazott Szakály Sándor.
A szakértő részletesen kifejtette, mi minden állt a világháborús események hátterében, szólt a békediktátumról, és hogy mi vezetett odáig. Ez utóbbi tekintetében elmondta, egyrészt a háborús vereség vezetett Trianonhoz, másrészt pedig az, hogy nem volt olyan nagyhatalmi érdek, mely akár az Osztrák-Magyar-Monarchiát vagy azon belül a Magyar Királyságot egyben akarta volna tartani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-30 14:37:43

Nincs igazolt beteg Pápán, elmarad a testületi ülés, holnaptól nem kell parkolási díjat fizetni - sajtótájékoztatót tartott a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-02-11 18:56:57

Újabb tajvani cég keresi a kapcsolatot városunkkal


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 15:35:49

Csak sürgős műtéteket, beavatkozásokat végezhet a kórház


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 17:17:15

Ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Tapolcafőn